18.08.2011

Death at a Funeral [2007]

Kalabalık İngiliz aile ölen babaları için cenaze töreni yapmak ve dağılmak üzere olan aileleri toparlamak ister. Ancak ölenin yası henüz bitmemişken, ortaya çıkan bir yabancının babaları hakkında söyledikleri iki genci şok edecektir: Yabancının dediğine göre, babaları gaydir. Bu sırrın ortaya çıkmaması için ortaya koydukları çaba bir süre sonra onları tam bir kaosa sürükleyecektir.

Yıllardır çeşitli çeşitli komedi filmleri izleyip gülmeye çalışıyoruz. Ne yazık ki bazı filmlerde cidden gülmeye çalışıyoruz çünkü güldürecek bir tarafları olmamalarının yanında ortaya o kadar saçma sapan konular koyuyorlar ki bazen sadece bakıyoruz, herhangi bir tepki veremiyoruz ne yazık ki… Yıllar boyunca gerek Hollywood, gerek Türk sineması olarak öylesine gereksiz filmlere ‘’komedi’’ damgasını vurduk ki, bir zaman sonra bunlara güler duruma geldik. Nedeni kaliteli yapımların olmaması, içerik itibariyle bel altı esprilerden oluşması ve ortada herhangi bir konunun olmamasıydı.

Death at a Funeral birkaç yönüyle bu filmlerden ayrılıyor ve farkını ortaya koyuyor. Kabul etmek gerekiyor ki, trajikomik bir hikâyeyi kendi lehine çevirebilecek şekilde mükemmelleştirmek yerine mükemmel fakat sıradanlaştırılan senaryosuyla ve daha farklı, daha ilgi çekici kurgu yaratabilecek şekilde oluşturabilme olanağına sahip iken biraz bunu çok fazla değerlendiremiyor ve biraz bu konuda hayal kırıklığı yaratabiliyor. Zaten yıllar boyu biz ne kurgu aradık ne de başka bir şey, sadece anlamlı bir şeyler olsun bari de gülelim dedik, geçtik.

Herhangi bir bilgi vermeden; bu film hangi ülkeye ait desek ‘’İngilizler yapmıştır abi bunu’’ dememek içten bile değil… Soğuk havada başlayan film ilerledikçe biraz daha tempo kazanıyor ve seyir zevki artmaya başlıyor. Esprilerin mantıklı ve filme serpiştirilmiş olması sayesinde biraz daha konuya ortak olabiliyor ve anlayabiliyoruz.

Matthew Macfadyen soğuk tavırlarıyla ve o müthiş aksanıyla izlerken zevk veriyor size, çok basit ama etkili bir oyunculuk sergilemiş. Alan Tudyk, film boyunca sergilediği tutum sayesinde belki de filmin en dikkat çekici karakterlerinden biri olarak göze çarpıyor.

Sonuç olarak; İngilizlerin soğuk ve güldürmek istemiyormuşçasına yaptıkları komedileri çok seviyor ve başarılı buluyorum çünkü adamların bel altı esprileri yapmak gibi bir kaygıları yok. Bu filmde olduğu gibi ortaya serpiştirilmiş esprilere gülmenizi bekliyorlar. Gereksiz koşuşturmalar, anlamsız hareketler yerine daha derli toplu, düzenli bir komedi filmi izlemek istiyorsanız kaçırmamanız gereken bir film.



0 Yorum :