11.01.2010

Son 10 Yılın En İyi 30 Filmi !! [20-11]

11.Tell No One (2006)
Margot Beck sekiz yıl önce seri bir katil tarafından öldürülmüştür. Katil işlemiş olduğu bütün cinayetleri itiraf etmesine rağmen Margot’u öldürdüğünü hep inkâr etmiştir. Margot’nun cesedi üzerinde yapılan bütün araştırmalar ise katilin aynı kişi olduğunu göstermektedir. Margot’nun cesedinin bulunduğu yerin yakınlarında, aynı şekilde öldürülmüş iki kadın cesedinin daha bulunması soruşturmayı tekrar başlatacak ve Alexander’e gelen bir e-mail ile nefes kesen bir kovalamaca başlayacaktır. Basit Hollywood senaryoların sıkıcılığından bıktıysanız, bu filmi mutlaka izlemenizi tavsiye ediyorum.


12.The Illusionist (2006)
Gerçekten etkileyici ve kaliteli bir yapım olduğunu belirteyim. Çok zekice yazılmış bir senaryoya sahip. Konu iyi işlenmiş, oyuncu seçimi harika rollerin ve karakterlerin hakkı iyi verilmiş. Kendi yaşadığı köyden giden ve yıllar sora bir sihirbaz olarak tekrar dönen bir adamın hikâyesi. Daha sonra kız arkadaşının başkasıyla evlenmek üzere olduğunu gören Norton için yapılması gereken tek şey, kusursuz bir plandı.


13.21 Grams (2003)
Dram ve psikoloji sevenler eminim ki beğenecektir. Sean Penn’in müthiş oyunculuğuyla film iyice bir güzelleşmiş...21 gram olayı da filmin sonuna kadar merak etmiştim nedir bu neden ismi böyle ki sonunda açıklandı yoksa sormaya hazırlanmıştım. Sean Penn'in söylediği aynen şuydu: "Kaç kez yaşarız kaç kez ölürüz tam ölüm anımızda 21 gram kaybederiz diyorlar 21 grama kaç yasam sığar" gerçekten ilginçti hepsi olaylardan bir ders çıkardılar. Arriaga’dan bir etkileyici eser daha...


14.The Curious Case Of Benjamin Button (2008)
Benjamin Button’un tuhaf hikâyesi. Adından da anlaşılacağı üzere, alışılmadık bir konu üzerine kurgulanmış, fakat öylesine güzel detaylara girerek izleyenlerin kafasını karıştırmadan çok ama çok yalın bir dille beyazperdeye aktarılan özenle işlenmiş bir konuyu hem düşündürücü hem dramatik bir dille harikulade anlatmayı başarmış bir yapımdan bahsediyoruz.2008 yılının en ilgi çekici filmi olmayı başardı.



15.Inglorious Basterds (2009)
Tipik bir Tarantino filmi olduğuna katılıyorum. Herkesin kolayca bilebileceği tarihi bir savaş döneminden hiç kimsenin belki de cesaret edemeyeceği bir olaylar örgüsü çıkarmış. Bir savaş filmi izleyeceğinizi düşünerek heyecanlandıran ancak sonrasında savaş sahnelerinden daha çok savaşı yöneten politikanın mutfağına dalan bir senaryo izliyorsunuz. Tek kelimeyle harika bir film olmuş. Özellikle diyaloglara dikkat etmek gerekiyor.



16.The Departed (2006)
Başından sonuna kadar filmi izledikten sonra sunu diyebilirsiniz. Gerçekten farklı bir film izledim, olaylar nasıl da tahmin edilebilenin dışına çıkabiliyormuş, doğrusu heyecan verici bir film. Zengin oyuncu kadrosu filmi daha da izlenebilir kılmış. Martin Scorsese'nin elinden çıkan bu filmi, sonuna kadar heyecanla izleyeceksiniz, sonuna kadar sürükleyici bir şekilde devam eden film, son 10 dakikaya kadar çözülemez gibi gözüküyor. Sonu gerçekten ilgi çekici olacak.


17.Crash (2004)
Farklı ırklardan insanların aralarındaki etkileşimler, kesişimler, kader ortaklıkları üzerine kurgulanmış ve bütün bunlar muhakeme edildiğinde ırkçılığın sanal bir farklılıktan öte gitmeyen ( olduğu varsayılan ekvator çizgisi gibi) bir kavram olduğunu çok iyi fark ettirmiş bir film.2004 yılında en iyi film dalında Oscar sahibi...



18.Memento (2000)
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki izlerken dikkat gerektiren bir yapım.. Çünkü sürekli olarak aynı olay üzerine farklı açılardan bakılarak çekilmiş ve bir sahneyi izledikten sonra onun öncesinde nelerin olduğunu izliyorsunuz. Doğal olarak da biraz kafa karıştırıcı oluyor. Çekim şekli çok ilginç olmuş gerçektende. Mutlaka izlenmesi gerekiyor. C.Nolan'ın bu listedeki 4cü filmi. Senaryoyu gereksiz yere karmaşıklaştırıp, anlamayan anlamasın, anlayanlar anlatsın tarzına yaklaşmış. Biraz gerilerde kalıyor ne yazık ki


19.Maquinista, El (2004)
Özellikle filme geçmeden önce Christian Bale rolü için yaptığı fedakârlığı alkışlamak lazım. o batmandaki kaslı adam yerine karşımıza kemikleri sayılan bir adam çıkmış. ve de inanılmaz güzel bir performans sergilemiş. Olayları tersten anlatan filmler furyasının ilk örneklerinden biri. Süper bir film olmasa bile, sadece C.Bale için izlenir.



20.The Pianist (2002)
Yahudilere Almanların, Yahudilere yaptığı soykırım ve işkenceleri çok iyi anlatan bir film Pianist. Film izlerken insan ister istemez etkileniyor yalnız ne zaman bu filmi izleyip Yahudilere üzülsen bana arkadaşımın söylediği şu söz aklıma geliyor "ben neden onlara üzüleyim ki onlar bizi insan yerine koymayıp hayvan olarak görüyor" sözleri filmden sadece bir örnek. A.Brody’e Oscar heykelini getiren performansını da unutmak olmazdı.

0 Yorum :