4.01.2010

Sleepers [1996]

1960 lı yıllarda, kendisine göre bazı kanınları olan Hell's Kitchen da büyüyen 4 cocugun, arkadaşın hikayesi.Çok sıkıldıkları bir günde rutinleri olan eşşek şakalarından birini yapmak isteyen bu 4 arkadaş, şakanın bir adamın ölmesiyle sonuçlanmasından sonra ıslah evine gönderilirler.İşte film tam burada başlamaktadır.Gardiyanların kötü muamelesine maruz kalan bu 4 kafadarın, daha sonraki hayatlarına kadar devam etmektedir.Sıra intikam zamanına geldiğinde ise, hiçbirinde en ufak bir tereddüt olmayacaktır.

Keyif yapmak istiyorsanız bundan başka bir film olamaz diye düşünebilirsiniz.Brad pitt, De niro, Hoffman, k.Bacon, J.Tucker gibi seçkin, hatta evsane olmuş isimlerin oynadığı bir ne kadar kötü olabilir ki ? İşte bu kadar mükemmel olabilir...

Başta ne demiştik, zevk alınacak tarzda bir filmden bahsediliyor olabilir ama hapishane sahneleri o kadar derinden etkiliyor ki.Bir film izlemiştim ''an american crime'' isimli.O sahne hayatımda izlediğim en etkili ve vurucu sahnelere sahip filmdi.Artık 2. sıraya sokabilceğim kalitede bir film izlemiş oldum.Islah evi sahneleri inanılmaz vurucu.Çeşitli işkence stillerine şahit oluyorsunuz ve bir yerden sonra bunların gerçekten yaşanmış olup olamayacağını sorgulamaya başlıyorsunuz.

Baya bir işkenceden sonra, cocuklardan birtanesi, kendilerine en zalimce davranan gardiyana ''what do you want from us?'' sorusunu soruyor.İşte filmin belkide en vurucu sahnesi...''a blow job'' cevabını duyduğunuz zaman neler hissedeceğinizi merak ediyorum.Daha hapishaneye yaşı tutmayan 4 insandan istenilen şeye bakın.

Islah evi sahnelerini biraz geçerek yıllar sonra olanlardan bahsedelim.Farklı zamanlarda bu 4 arkadaş oradan çıkar ve kendi hayatlarına bir şekilde devam ederler, ama sorunlar burada bitmeyecektir.2 tanesi gangster, 1 tanesi avukat (diğerini hatırlamıyorum) olan bu arkadaşlar tekrar bir araya gelmek zorunda kalırlar.İntikam zamanı gelmiştir ve birgün bir barda kendilerine bu işkenceleri çektiren adama denk gelmeleriyle bu 2 arkadaşın ve diğer 2 arkadaşlarının hayatı sonsuza kadar bir kere daha değişecektir.

Buradan sonra zaten süpere yakın olan hikaye daha mükemmelleşiyor.Brad Pitt ve Hoffman devreye giriyor bu sahnelerde.Çok fazla bilgi vermek istemiyorum ama , Pitt'in gardiyanı vuran 2 arkadaşının başına savcı olarak gelmesi, hoffman'ın onların avukatı olması ve daha önce hiç bahsetmediğimiz de niro'nun yardımları var.Normalde kimseye anlatmadıkları bu hikayenin tekrar deşilcek olması herkezi rahatsız ediyor...

Filmden sonra neler düşünüyorsunuz.4 arkadaşın arasının ne kadar iyi olabileği ve birbirine bağımlı olmak heralde bu anlama geliyor olsa gerek diye.Savcı olan arkadaşı, diğer 2 arkadaşını kurtarabilmek için kendi kariyerini tehlikeye atıyor, bundan daha fazla ne olabilir ki? Bağlılık heralde budur.Gerçekten her dakikası çok etkileyici, buda en etkileyici sahnelerden biri durumuna geçiyor.

Mahkeme sahnesi, kanıtlar...İşte size bir sahne daha.Tanık olarak çağrılan gardiyanlardan birinin itiraf sahnesini herkez izlemeli.Çok çok etkileyici bir sahne daha size.Ağzını oynatmadan bunları itiraf etmesi gerçekten süper olmuş ve süper yapmışlar.

Oyuncu performanslarından bahsedeyim.De niro'nun, Hoffman'ın oldugu bir filmden bahsediyoruz ama bence buranın tek bir yıldızı var.Kevin Bacon'u hiç bu kadar etkileyici görmemiştim ben.İnanılmaz bir oyunculuk sergilemiş.Aslına bakarsanız filmi komple domine eden bir oyuncu yok, çünkü hepsinin girmesi ve çıkması gereken sahneler olmuş.Kimi yerde de niro, kimi yerde pitt bayrağı eline alıyor ama 1 kişinin sivrilmesi gerekiyor diğerlerinden ve bu bacon oluyor.İşkence sahnelerini çekerken neler düşündüler yada nasıl bir hal durumu içindeydi ama filmde tek kelimeyle inanılmazdı.Çok güçlü ve otoriter bir şekilde durmuş.Asla geri adım atmayan bir yapıda...

Ve son...Süper bir son yapmışlar, aslında birazda acıklı bir son olmuş.Film bittikten sonra filmdeki karakterlere neler oldugunu gösterdikleri sahneler biraz acıklı olmuşlar ama normal film sonu ancak bu şekilde bitirilebilirdi heralde.Tek kelimeyle mükemmel olmuş.2 saat 20 dakika sürüyor film ama o kadar dolu bir film ki sıkılmanız imkansız duruma geliyor.Sürekli değişken, hızlanan yawaşlayan senaryonun yanında oyuncularında sürekli değişmesi renk ve akıcılık kazandırmış.Son zamanlarda izlediğim en güzel filmlerden biriydi.Süresine bakmadan mutlaka izlenmesi gereken bir film, notum 10/7.8 olacak kadar iyi..

UnjustLucifer

0 Yorum :