4.01.2010

Harry Brown [2009]

Yaşlı kurt Michael Caine’in başrolünü oynadığı müthiş bir gerilim-aksiyon ile karşı karşıyayız.Harry Brown (Michael Caine) acımasızca öldürülen çok eski bir dostunun intikamını almak için adeta kendini yeniden yaratır ve her tehlikeyi göze alır. Kendisi zaten eski bir gizli servis personelidir. Şimdi ise, sıra kendi adalet anlayışını bu insan sürülerine zorla kabul ettirme amacındadır ve intikam mutlaka alınacaktır.

Çok basit içerikli bir film oldugundan yukarıdaki paragrafı kopyalamamla, benim yazmam arasında bir fark yok.Basit bir filmden neler çıkabilceğini anlatan inanılmaz bir filme geçiş yapıyoruz hemen.Film tam olarak günümüz ingilteresinden bahsetmiş.Orada yaşanlar bunları elbette bizden daha iyi anlar yada çözümleyebilir ama bizimde (oraya gittiyseniz eğer) duyduklarımız ve gördüklerimiz hemen hemen aynı şeyler.

Senaryo olarak ilk paragraftakinden daha fazla bişey yok.Olaylara çok gerçekçi bir bakış açısı sunmuş film.Arka sokaklarda yaşayan insanların zaman zaman ne kadar çaresiz olabilceklerini ve en ufak bir tercih hatasının bile hayatlarını ne kadar çabuk ve kötü olarak etkileyeceğini gösteren bir film.

Hani film ingilterede ses getircek türden.Sonuçta bizde mesela ''güneşi gördüm'' filmiyle türkiye'nin batıklığını ve bunların nasıl eleştirildiğini gördüysek, adamlarda kendilerine göre bir film yapmışlar ve gayet başarılı olmuşlar.İşleniş tarzı olarakta gayet başarılı olmuş bence çünkü sadece sorunları direk olarak yansıtmak yerine önce sorunları biraz anlatma yoluna gitmişler.Laf dokundurmadan önce sorunları gösteriyorlar ve böylece sen bu laf nereye, bu laf nereye gidiyor diye bakmıyorsun.

Filmde konusmalardan daha cok sahneler görüyorsunuz.Zaten baya kısa bir film.Tam olarak hatırlamıyorum ama 1 saat 25 dakika gibi bir runtime vardı.Ortalara doğru biraz sıkıcı gibi ilerliyor ama daha sonraları hızlanıyor ve araya aksiyon sahneleride giriyor.

En can alıcı noktaların başında, bir süre sora işlenen cinayetler karşısında polisin takıntığı tutumdu sanırsam.''Biz halledemiyoruz, bunları temizleyenlere karışmayalım,bırakalım o halletsin'' tarzında bir söz, zaten bütün filmin özeti konumunda.Anlatılmak istenen çarpıklık bir kerede ortaya atılıvermiş.

M.Claine inanılmaz bir performans sergilemiş.Daha öncelerinde basit hayatını anlatmışlar.günlük rutinlerden bahsederlerken arkadaşının başına gelenler, onu 90 derece döndürüyor ve tam bir ölüm makinası oluyor.Konusma sahneleri olsun, bakışlar, ifade ve mekan kullanımı olarak süper bir yapıt olmuş.Sonuçta aşina olduğumuz ama tam olarak bilmediğimiz konular hakkında yapılan ve bunlara kendi bakış açılarına göre olsa bile ışık tutan filmler daima ilgimi çekmiştir.

Mutlaka tavsiye ediyorum, harcadığınız zamana fazlasıyla değecek bir film.Notum 10/7

UnjustLucifer

0 Yorum :