23.01.2010

An Education [2009]

Nasıl anlatılması gerekiyor bilmiyorum ama hayat gibi bir film izledim.Şöyle söylemek istiyorum, bu bir film değil, hani cidden bir film olarak algılanmaması gerekiyor.Mesaj verme açısından inanılmaz güzel ama film olarak bir o kadar boştu, hatta inanılmayacak derecede.Mesela son zamanlarda izlediğim aklıma gelen bu tarz film '' Güneşin Oğlu '' var mesela.Sırf eleştiriler ve eleştiriler için hazırlanmış, sinemasal olarak içi boş ama oyuncu performansları ve mesajlarıyla işi kapatıyordu.

1960 lı yıllarda Londra'sı.16 yaşındaki Jenny normal olarak okuluna giden ve tamamen aile baskısıyla Oxford'u kazanması beklenen akıllı ve güzel bir kızdır.Günlerden birinde 30 lu yaşlarında bir playboyla tanışan kızın hayatı değişir...

Şöyle ifade etmeye çalışalım.Normal giden yaşamda kaşınmak diye bir kavram vardır, bunu belki herkez bilir.Bizim hikayemizde kızın yaptığıda bir nevi bu aslında.Tabiki bunu yapmasında etkili olan bazı etmenler var.Ben bunları desteklemek yada eleştirmek yerine direk filmin üstünden gitmeye çalışcam.Baskıcı ailelerin kızlarının duvarları aşmakta zorlandıgını biliyoruz.Sürekli kurallar üstüne kurulan yaşamdan fazla hayır gelceğine inanan bir insan değilim.Kıza belli hedefler doğrultusunda bir yarış atı muamelesi yapmak budur..

İş böyle olunca kızda karşısına çıkan ve ona gerçek hayatla tanıştıran birine tabiki gider.17 yaşında biri, 30 yaşında bir adamla olursa ancak böyle olur.Şimdilerdede görüyoruz, çok bize uzak bir kavram değil aslında bu kızların ilginç bir merakı.Kendinden büyük birileriyle olmak değişik bir haz heralde.Hem sevgili hemde baba görevi görsünler diye yapılan bir amaç, çünkü daha 20 li yaşlarının başını yaşayan bir kız 30 ların ortalarına gelmiş birinden ne bekler yada ne umar?Sonuçta filmde aynen o şekilde ilerliyor.Para,gezmek,müzik,yeni heycanlar, hepsini elde ediyor kız, hatta bu uğurda insanları kırıyor, okuldan ayrılıyor.

Tabiki kız bunu gerçek hayat sanıyor ama gerçek hayatı boynuzu yedikten sonra idrak ediyor.Daha doğrusu bir oyunun parçası oldugu zaman anlıyor.Çok güzel bir hayat dersi oluyor kendisine.

Kızın hocasını tebrik etmek istiyorum ki aslında ne kadar yüzelsel bir bakış açısını bize yansıtıyor.Halbuki öyle değil.Kısaca şöyle bir genelleme yaparsak yanlış olmaz sanırsam; Bazen doğru bildiğimiz yanlışlarımızla yüzleşmek istemeyiz ama sonunda döneceğimiz yer yine o doğruların eşiğidir.Geriye dönüp baktığımızda o eşikte neler bıraktığımızla yüzleşiriz istesek de istemesek de..

Şimdi bu bir film mi? Bunu eğer film kategorisine koyuyorsanız gerçekten daha fazla film izlemeylin, direk dizilere dönün derim.Sadece mesaj vermesi bir filmi film yapmaya yeter mi? Gerçekten kendime itiraf ettim ben, bunlar zaten bildiğimiz, normal hayatta yaşadığımız yada sağdan soldan duyduğumuz şeyler, bunu sadece filmleştirilmiş halini bir kere daha izledik.Zaten buna not da verme gereği duymuyorum.

Sonuç olarak 16-20 li yaşlardaki kızlara izletilmeli ve biraz daha bilinçlenmeleri sağlanmalı diye düşünüyorum bu film yardımıyla.Hayat onların sandığı kadar basit değil ve asla da olmayacak.Sırf şu filmi izleyerek bile bunu anlamak mümkün.Mesaj vermeleri açısından süper olmuş, sırf burası takdir edilir.

UnjustLucifer

0 Yorum :