1.06.2011

Son 10 Yılın En İyi 30 Filmi !! [30-21]

2010 yılına girdik ve Oscar gecesine yaklaşıyoruz. Ama bundan önce, geçen 10 senenin bir özetini yapmak gerekiyor düşünüyorum. Bu durumda önce geçen 10 yılın en iyi 30 filmini, daha sonra geçen 10 yılın en iyi oyuncu performanslarından derlediğim bir yazı dizisi yazacağım. Tamamen kişisel bir yazı olacağından bolca eleştiri olabilir tabi ki. Listeyi yaparken sadece izlediğim filmleri yazdım ve bu filmler hakkında birkaç farklı kaynaktan bilgi toplayıp, kendi düşüncelerimle birlikte derleme olarak yorum yazdım.

Burada olması gerektiğiniz filmleri yorum olarak yazabilirsiniz, ya da çok beğendiğiniz filmleri burada göremiyorsanız, ben izlememişimdir. Ayrıca tavsiyelerinizde bekliyorum.

İşte son 10 yılın, tarafımdan beğenilen en iyi 30 yabancı filmi ve tersten sıralaması.


21.Children of Men (2006)
Çekilmiş en iyi bilim kurgu filmlerinden biri. Alfanso Cuaron'un mükemmel yönetimiyle renklenen harika senaryo, Michael Caine'in son derece enteresan karakteriyle daha da özel bir film oluyor. Başroldeki karakterimiz ise, Clive Owen'ın belki de kariyerinin en iyi performansıyla hayat bulan, normal bir adam. Ve evrende kalan son çocuk...



22. Avatar (2009)
Kişisel olarak beğenmediğim bir filmi neden buraya koyuyorum, çünkü beğenmediğimiz şeylere bazen saygı göstermek zorunda kalabiliyoruz. Toparlama bir senaryo ve toparlama ögelerle oluşturulan bu film sanıldığı gibi sinema tarihine geçti. Bu kadar reklamın üstüne, bu kadar yeni çekim teknikleri kullanılarak sadece insanları çekme gibi bir amaca hizmet eden bir film. Ama görsel efektler düşünüldüğünde sadece saygı gösterilmesi gerekiyor.


23.The Wrestler (2008)
Ringlere yıllarını vermiş ve daha sonra elindekileri kaybeden bir adam. Karısını kaybetmiş, kızını kaybetmiş bir adamın tekrardan ringlere dönüş ve kaybettiklerini almaya çalışma hikâyesi. En iyi oyuncu adaylığı bulunan M.Rourke'nin başrolde oynadığı film 2008 in hatırlarda kalanlarından...




24.Slumdog Millionaire (2008)
Jamal Malik Mumbai'nin gecekondu mahallelerinden birinde yaşayan 18 yaşında bir yetimdir. Hindistan'da katıldığı bir bilgi yarışmasında 20 milyon rupe kazanmasına sadece bir adım kalmıştır. Şovun o gecelik bitmesinin ardından Jamal, eğitimsiz olan birinin bu kadar büyük başarıyı ancak hile yoluyla gösterebileceğinden şüphelenilip tutuklanır. Ama yarışmadaki her sorunun cevabıyla o gece Jamal'ın inanılması zor gerçek hikâyesi ortaya çıkacaktır. Fakat sadece bir soru gizemini korur...



25.Million Dollar Baby (2004)
Frankie Dunn ringlerde yaşadığı yıllar boyunca müthiş dövüşçüler yetiştirmiştir. Öğrencisi olan boksörlere öğrettiği en önemli ders ise kendi hayatı için de temel kabul ettiği, her şeyin üzerinde kendini korumaktır. Onu kızından soğutan ve uzak tutan acı deneyimi yüzünden uzun zamandır hiç kimse ile yakın olmamaya çalışmaktadır. Tek arkadaşı Scrap, onun spor salonuna göz kulak olmakta ve kaba dış görünümünün altında 23 yıldır yakasını bırakmayan bir affedilme beklentisi olduğunu bilmektedir ve bir gün Maggie Fitzgerald spor salonuna gelir. Birçok Oscar ödülüne laik görülen bu film, 2004’lü yıllarda baya ses getirmişti.


26.Training Day (2001)
13 yıllık narkotik polisi Alonzo Harris, sokaklarda geçirdiği yıllar boyunca mesleğe ilk girdiği günkü idealistliğini kaybetmiş ve işleri kitaba uygun yapmaya çalışırsa hiç bir şey yapamayacağının ve kısa zamanda öldürüleceğinin bilincine varmıştır. Alonzo ve onun gibi birçoğu artık gereken işi yapabilmeleri için korudukları kanunu çiğnemektedirler. Artık yaptıkları işin yasal olup olmadığı iyice bulanıklaşmıştır. Denzel Washington'a en iyi oyuncu Oscarını kazandıran film. Ethan Hawke'ın oyunculuğuna da dikkat etmek gerekiyor.


27.Lucky Number Slevin (2006)
Los Angeles’ten ve sorunlarından bir süreliğine kurtulmak için arkadaşı Nick Fisher’ın New York’taki dairesinin anahtarını alır. Ama kötü talihi peşini bırakmayacak, işler daha da sarpa saracaktır. Haham ve Patron New York’un yer altı suç dünyasının iki saygın ve korku uyandıran mafya babasıdır ve son 20 yılda kalelerinden bir kez olsun çıkmamıştırlar. Josh sevdiğim bir oyuncu ve ileride daha iyi işler yapacağını düşünüyorum. Filmin sonunda beklenmedik şeylere kendinizi hazırlamanız gerekiyor!


28.Gladiator (2000)
Öldürülen karası ve oğlunun intikamını almayan isteyen bir gladyatör bir baba var. Kendisini zor kurtaran ve gladyatörler arasına sürülür ve burada bir tarih yazmaya başlar.2000 yılında yapılan ve birçok Oscar sahibi olan filmden bahsediyoruz. Russell Crowe'dan tek kelimeyle inanılmaz bir oyunculuk performansı.



29.I Am Sam (2001)
Listede olup-olmaması gerektiğine karar veremediğim bir başka film. Bunu listeye alıyorsam, aslında John Q ya haksızlık yaptığımı düşünebilirsiniz ama 2 sini bir değerlendiriyormuş farz edelim. Geri zekâlı bir babanın kızıyla olan ilişkisi anlatıyor. Başlarda kızı rahatsız etmez ama kızın zekâsı geliştikçe bu bazı sorunları da beraberinde getirmektedir. Hükümetin kızı, babasından ayırmasıyla olayların gidişatı değişir. İnanılmaz bir Sean Penn oyunculuğu karşınızda.



30. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
Joel Barish'in eski sevgilisi Clementine yaşadıkları iki yıllık ilişkiye dair tüm anılarını gizemli tıbbi bir müdahale ile kafasından sildirir. Bunu öğrenen Joel çok üzülür ve aynı prosedürü kendi üzerinde uygulatmaya karar verir. Bütün anılarını sildirmek için derin uykuya yattığında, gözlerinin önünden Clementine ile yaşadığı günler geçer. Joel aslında Clementine'i unutmak istemediğini anlar ve müdahaleyi durdurmak için çabalar.

4 Yorum :

Major dedi ki...

sırf hollywood gideceksen umarım listede kelebek etkisi vardır..

UnjustLucifer dedi ki...

yok sırf holly deil, ama listede yok :P

Major dedi ki...

son 10 yılınd en iyi Amores Perros+hollywood filmleri daha iyi olmaz mıydı o zaman listenin adı için :)

UnjustLucifer dedi ki...

yok olmazdı, çünkü listenin adı zaten yeterince açık ve güzel.

Bunun dışında kişisel zevklerle hazırlanmış ve başka kişilerin zevklerinden buraya gelebilecek önerilere gayet açık bir liste :)keşke...