3.06.2011

127 Hours [2010]

İzlediğimiz ya da izlemeyenler varsa; izleyeceğiniz film, basit bir belgesel değil. Bu film basit bir ‘’zor durumdan kurtulma’’ filmi de değil, aynı zamanda her zaman olabilecek bir çaresizlik filmi değildir.

Bu film dağcı Aron Ralston'un başından geçenlerin gerçek hikayesi... Genç bir dağcı olan Aron, Utah yakınlarında büyük bir kaya parçasının arasına sıkışır. Hayatı için bir çeşit tuzağa dönüşen bu olayda Aron, soğukkanlı olması gereken şoke edici bir çözüm yolu bulur.

Geniş bir açıdan bakacak olursak; zor bir durumda kurtulmaya çalışılan filmler benim için Open Water isimli tarihin en gereksiz filmlerinden biriyle başladı. Daha sonra Open Water 2 filmi gerçekten beğendim. O da; bir önceki gibi gereksiz olmasına rağmen yaratılmak istenen duyguları ve senaryosu biraz daha akıcı ve sağlam geldi. 2010 yılında yapılan Buried; bu tarzın bence en iyilerinden biri. Sırada ise; en az onun kadar iyi bir yapım olan 127 Hours var.

Bu tarz filmlerde aranan özelliğin sadece zor bir durumdan kurtulmaya çalışmak olmamalı. Aynı zamanda bir senaryosu ve aynı zamanda bir kurgusunun olması beklenmeli, çünkü zaten tek mekanlı filmleri çekmek ve seyirciye izletmek gerçekten zordu. Elbette bunun yanına birkaç bir şey daha eklenmeli; 127 Hours bu yüzden başarılı.

Yaşamında yalnız olmalı seçen ve yaptıklarını kimseye haber vermek istemeyen Aron’un hem yaşadığı zor durumları, biyografisini, psikolojik durumunu anlatmayı başarmışlar. Kısılıp kaldığı zaman geçmişiyle hesaplaşmasını, o anda kendini nasıl motive etmeye çalıştığını çok iyi yansıtmışlar. Bunları anlatırken kullanılan müzikler, gerek hareket anlarında, gerek zor zamanları anlatmaya çalışırken kullanılan kamera açıları ve efektleri gerçekten çok ince bir işçiliğin sonucu olarak görülebilir. Sadece bir konuyu anlatmak yerine, yönetmenimizin yaratıcılığı sayesinde daha zevkli bir hale gelmiş film, takdir edilesi bir performans.

Performans demişken; James Franco dan bahsetmemek olmaz. James Franco bu yapımla birlikte oyunculuğu adına büyük bir değişim yaşamış. Çok başarılı bir performanstı, Akademi Ödülleri'nde''En İyi Erkek Oyuncu'' kategorisinde aday. Ne yazık ki büyük olasılıkla ödülü alamayacak çünkü dürüst olmak gerekirse; bundan daha iyi filmler ve o filmlerin içinde tam tipik Oscar verilesi performanslar var. Alamasa bile; çok iyi bir iş çıkarttığını belirtmek gerekiyor.

Mükemmel doğa görüntüleri ve onların mükemmel yönetimiyle, seyircisine harika bir göz zevki sunan film, kısaca çok çok ufak bir ihtimalle insanın başına gelecek bir ‘’denk gelme’’ den sonra insanın bununla başa çıkmasını harika bir biçimde anlatıyor. Filmin sonu da en az film kadar harika olduğunu belirtiyorum. Gerçek hikayelerin sinemaya uyarlanmasına bir örnek daha… Harika!

0 Yorum :