Körlük, başrollerini Julianne Moore, Mark Ruffalo, Gael Garcia Bernal ve Danny Glover'ın paylaştığı 2008 yapımı olmakla birlikte ülke sınırlarımız içine anca Haziran 2009'da sızabilmiş bir Fernando Meirelles filmi. Film Jose Saramago'nun orijinal adı "ensaio sobre a cegueira" kitabından uyarlanmış. Children of Men gibi bu film de bir kara ütopya. Filmde körlük tüm dünyada bulaşıcı hale geldiğinde neler olabileceğini anlatmaya çalışıyor. Fakat filmde sadece Amerika'yı hatta sadece Amerika'daki bir eyaleti görüyoruz. Oldukça indirgeyici bir yaklaşım olmakla birlikte yine de tüm dünyada neler olabileceğini göstermesi açısından aslında oldukça yeterli. Bu arada film körlüğün bulaşıcılığı üzerine olmakla birlikte bir de körlüğün tanımı ile de ilgili farklı bir yaklaşım sergiliyor. Kitap uyarlaması olduğu için bu tür üzerinde çok tartışılmayan kavramların tartışmaya açılmasını sağlaması ve filmi daha tartışılır ve izlemeye değer kılması da filmin bir diğer önemli özelliği.
Film konu olarak çok orijinal, ben kitabı okumadığım için bir kıyas yapamayacağım ama hem kitabı okuyup hem de filmi izleyenlerden genelde, ortak kanı olarak, çok iyi bir uyarlama olduğunu duydum.
Filmde herkesin kör olması aslında filmin sıkıcı olabileceğine işaret ediyor zira görselliğin tamamen ortadan kalktığı ve diğer duyuların zaman içinde güçlendiği bir durum söz konusu. Filmin en çarpıcı olan kısmı ise, insanların kör olduklarında dahi var olan iktidar hırsının ve açgözlülüğün devam ediyor olması. Bütün oyuncuların, özellikle 7 yaşında bir çocuğu canlandıran Mitchell Nye'ın performansı oldukça iyi. Başrolde oynayan Julianne Moore için ise söylenecek zaten pek bir şey yok, rolünün hakkını fazlasıyla veriyor. Children of Men'de de kısa da olsa bir rolü olan Moore'u kara ütopyalarda kilit rollerde izlemeye alıştık artık. Yüzünü genellikle romantik komedilerden hatırladığımız Mark Ruffalo da oldukça iyi bir performans sergiliyor.
Bütün film boyunca karamsarlık hat safhada seyrediyor ve izlerken insanoğlunun sahip olduğu temel duygularla ilgili derin düşüncelere dalmanıza neden oluyor.
Filmi şu anda vizyonda izlemek mümkün değil ama izlenecekler listesinde muhakkak olması gereken bir film olduğunu düşünüyorum. Children of Men'de İngiltere'de insanoğlunun yok oluşuna tanık olmuştuk, bu filmde ise körlüğün hakim olduğu "yeni bir dünya düzeni" mi acaba sorusuna cevap arıyoruz.
Sinem
0 Yorum :
Yorum Gönder