Her ne kadar hiçbir şekilde gerçek bir tarihe dayanmayan 300 filmi buna rağmen anlattığı öykü, oyunculuklar, çekimler ve görsel efektleri ile oldukça başarılı bir epik film. Başrollerinde Gerard Butler ve Lena Headey’in oynadığı 300’ün yönetmenliğini kariyerindeki 2. filmi olan Zack Synder yapıyor ve filmi biz izleyiciler David Wanham’ın anlatımı ile izliyoruz.
Antik çağlarda yaşamış uygarlıklar sanat için oldukça önemli bir hazine niteliğindedir ve sanata çok ciddi katkılarda bulunurlar. Çünkü o dönemlerde yaşanmış efsaneler, olaylar ve tarihsel gerçeklikler çoğu zaman insan beynini zorlar niteliktedir. Bu film de, antik çağ dönemi uygarlıklarından Sparta uygarlığını kendisine konu edinmiş ve bu uygarlıklıktan oldukça güzel bir konu çıkarmış. Her ne kadar muhteşem pers imparatorluğunu aşağılayıcı konulardan oluşsa da seyir zevki açısından ele aldığınızda oldukça üst düzey bir film.
Yanlız bu tarihsel saptırma, iran halkını incittiği gibi yunanlıların da bu konu ile ilgili bir açıklama yapmasına yol açtı. Yunanlıların yaptığı açıklamada kendi tarihlerinde böyle bir olayın olmadığı ve konunun tamamen uydurma olduğuna dair bilgiler sunuldu ve burdan da çıkaralacak sonuç, kendi rezil tarihlerini, kızılderili katliamlarını, vietnam savaşını haklı gösterme çabası ile yapılan bazı Amerikan filmlerine 300 ile bir yenisi daha eklenmiş oldu ancak bu kez kendi tarhileri değil başklarının tarihleri için yaptılar bunu. Her ne kadar oldukça beğenerek izlediğim bir film olsa da tarihsel çarpıklıklar ve pers imparatorluğunun vahşi ve barbar olarak gösterilmesi sebebi ile bir o kadarda nefret ettiğim bir filmdir. Yerine göre bir film çekerken her türlü kitaptan ve bilgiden yararlanan Amerikan sineması konu doğu kültürlerine geldiğinde o insanların gurularını incitmeyi hiçe sayarak, okumadan araştırmadan filmler ortaya çıkartabiliyor.
Bu film ile birlikte Gerard Butler’da starlığa terfi etti ve birçok filmde aranan oyuncu olmaya başladı. Genelde bir oyuncu ne tarz filmle tanınırsa genelde hep o tarz filmlerde rol alır ancak bu genelleme Butler için geçerli değil çünkü Butler böylesine bir kahramanlığa sahne olan bir filmden sonra duygusal romantik filmlere yönelmesi onu bu genellemenin dışında tutan en büyük etken.
Frank Miller’ın resimli romanından beyazperdeye uyarlanmış olan 300, özellikle film sahneleri, romandaki çizimlere benzemesi için oldukça üstün bir teknoloji kullanılmış ve çok büyük bir çaba harcanmış. Her emek verilen yapım gibi bu da gişede çok büyük bir başarı elde etmiş ve 70 milyon dolarlık çekim masrafına rağmen 456 milyon dolarlık bir gişe hasılatı ile gösterimden kalkmış. Tarihsel gerçeklik beklemeden izlediğiniz taktirde oldukça keyif alacağınız ve tekrar tekrar izlemek isteyeceğiniz bir yapım ancak benim gibi sizde tarihi filmlerde tarihsel gerçeklik bekleyen izleyicilerdenseniz bu filmden nefret edebilirsiniz...
0 Yorum :
Yorum Gönder