10.02.2011

The Company Men [2010]

İşsizlik zor iş…

Yeni çıkan bir film, sinemalara ne zaman geleceği ya da geldi mi herhangi bir bilgim yok, sadece keyifle izlenebilir.

Konu olarak çok karışık bir şeyler beklemeyin, kısaca ekonomik kriz nedeniyle önce şirketleri ardından da aile yaşamları alt üst olan üç iş arkadaşının bir yıllık öyküsü...

Üniversiteyi bitirme çağında bir genç olarak ve babamın süregelen iş sorunlarından dolayı beni biraz fazla etkileyen bir film olduğunu söyleyebilirim. Üç tane karakterimiz var ve bunların lüks, elite hayatlarının çalıştıkları şirketin işlerinin bozulmasıyla birlikte, işten çıkma süreçlerini ve daha sonra yaşadıkları yüksek standart hayattan bir anda biraz daha düşük bir seviyeye düşmeleri, evlerini ve arabalarını kaybetmelerini konu alan güzel bir film olmuş.

Aslında bu filmde işlenen konu biraz fazla uç bir noktaya parmak basmaya çalışmış. Sonuçta yılda 120 bin dolar kazanan bir adamdan bahsediyorsak, bu her ne kadar Amerika standartlarına göre olsa da bir Porsche alması o kadar basit gözükmedi bana. Elbette krediyle, her türlü yolla araba almak ya da ev sahibi olmak artık bizim ülkemizde de basit bir hale gelse bile ayda kazanılan 10bin dolar bunun bir garantisi değildir. Sonuçta böyle bir yıkımın olabileceğine hazırlıklı olmak gerekiyor. Ama tüm bunları konu dışında bırakırsak eğer; işlenmesi gereken konu çok iyi bir şekilde ele aldıklarını söylemek isterim.

Yapısı itibariyle biraz fazla yavaş ilerleyen bir film olmasına rağmen, olayı çok güzel yansıtmışlar. İş bulma çabaları ve bunların sonuçsuz kalması duygusu yeteri kadar vurucu olmuş diyebilirim. Sonuçta çok fazla entrikası olmayan, konunun ne olduğu belli olan ve sadece bize bunun nasıl işlendiğini tartışmamıza yer verecek bir yapıt.

Seçkin oyuncu kadrosu gayet güzel oturmuş filme. C.Affleck her ne kadar sinema dünyasında en sevmediğim ve bir türlü saygı daha gösteremediğim oyunculardan biri olmasına rağmen rolüne iyi adapte olmuş ve gerekeni yapmış. Duygu sahnelerinde ki gereksiz mimiklerini ve aşırıya kaçan tepkileri kontrol edememe geleneği devam etmekte elbette, bu da doğal olarak izleyiciyi inandırıcılıktan uzaklaştırıyor.

Sonuç; her zaman, her insanın başına gelebilecek gerçek bir hikâye de diyebiliriz bu filme. Olayları yansıtmada ki başarısı gerçekten tatmin edici seviyede olmuş. Boş bir zamanda karşısına geçilip izlenilebilecek filmlerden bir tane daha. İyi seyirler

0 Yorum :