1.02.2011

Daybreakers [2009]

İzleyici kitlesine…

Vampir filmlerini fazla sevmiyorum, ama izlemeden de geçemiyorum. Çünkü sevmediğim bir tarz konusunda film izlemem diye bir önyargım yok ama elbette biraz seçici davranmak hakkım diye düşünüyorum.

Başrollerini Ethan Hawke, Willem Dafoe ve Sam Neill‘ın paylaştığı aksiyon/gerilim türündeki Daybreakers, seyirciye vampir soslu bir gelecek sunuyor. 2019 yılında yaşanan bir veba salgını dünyadaki insanların çok büyük bir bölümünü vampire dönüştürmüştür. Artık kimse yaşlanmamaktadır. Fakat ortada büyük bir sorun vardır; sayıları iyice azalan insanlar artık vampir ırkına yeterli miktarda kan sağlayamamaktadır. Bu sırada insanlardan oluşan bir direniş gücü de vampirleri tekrar insana dönüştürmek için bir tedavi aramaktadır. Direnişçiler bunun için üst düzey bir vampir olan hematolog Edward Dalton’ı (Ethan Hawke) kendi taraflarına çekmeyi başarırlar.

Bazı filmler vardır, izlerken öylesine zevk alırsın, anlatılmak istenen konuyu o kadar güzel ve net olarak açıklamışlardır ki… Ama ne yazık ki bir zaman sonra zaman aşımı denilen kavram gerçekleşir ve bir anda unutulmuşlar arasında yerini alır. İşte bu film de onlardan biri. Vampir filmleriyle alakalı türleri düşündüğüm zaman türünün ilginç örneklerinden biri olarak hatırlayacağım bir film olmasına karşın, beklediğim etkiyi bırakamadı.

Vampir filmlerinde alışılmışın tersine, 2019 yılında artık vampirlerin yönettiği bir dünyada, insanların var olabilme çabalarını izliyoruz. Çoğunluk vampirler olduğundan dolayı ortalıkta kan ihtiyacı artıyor ve normal insanların yakalanıp, onların kanının vampirlere hazırlanması konu edilen bir senaryo çıkıyor ortaya. Daha sonralarında normal insanların, kendi dünyalarını tekrar var olmaya çalışması ve üstünlüğü ele alma çabası olarak değerlendirebileceğimiz birtakım gelişmeler yaşanarak film devam ediyor.

Yeteri kadar aksiyon sahnesinin olmaması biraz göze batmış. Filmde anlatıma çok önem verilmiş ve geri planda kalan öğeler biraz göz ardı edilmiş. İnsanlar ve vampirler var. Peki, mutasyon geçirmiş olanlar neden Resident Evil filminden konuk oyuncu olarak çağrılmış gibi duruyorlar? Olmayan bir nokta daha arıyorsak bunu belirtmemiz gerekiyor.

Filmin sağlam duruşuna oyuncu kadrosunun etkisini de söylemek gerekiyor. E.Hawke ve W.Defoe kaliteyi çok üst seviyeye çıkartmışlar. Makyajların ve kullanılan mekanların da ne kadar iyi olduğunu belirtmeye gerek yok sanırsam.

Sonuç olarak, fazla vampir filmi izlemeyen biri olarak bundan çok büyük zevk aldım. Kaliteli oyuncu kadrosu ve alışılmış vampir filmlerinin biraz dışına çıkılmaya çalışılarak yapılmış sağlam bir deneme gözüyle bakıyorum. Mutlaka izlenmesi gerektiğini düşündüğüm bir film olarak işaretleyip arşivime atıyorum.

İyi Seyirler

0 Yorum :