8.12.2010

How To Train Your Dragon [2010]

İzleyici, bir animasyon filminden ne bekler? İzleyicinin bir animasyon yapımından beklediği şey, şüphesiz ki izleyiciyi eğlendirmesi hoş vakit geçirtmesi ve günlük hayatın sıkıntılarından bir nebze olsun uzaklaştırmasıdır. Shrek serisi, Ice Age serisi, Ratatouille,Wall-e ve bunun gibi daha adı aklıma gelmeyen birçok animasyon filminin amaçladığı şey yukarıda yazdığım maddelerdir. Hiçbir izleyici bir animasyon filmini izlerken ciddi bir beklenti içine girmez çünkü gerek isminden, gerekse filmdeki karakterlerden çıkarılacak sonuç eğlencedir. İşte How To Train Your Dragon’da bu yapımların bir yenisi ve animasyon teknolojisinde gelinen son noktadır. Bir animasyonun başarısı sizi film boyunca gerçek hayattan uzaklaştırması ile ölçülür. Son yıllarda Akademi ödüllerine eklenen en iyi animasyon dalı ve sinema seyircisinin bu gibi filmlere gösterdiği yoğun ilgi, bu türde film yapan şirketleri rekabet içine itmiştir ve her geçen yıl birbirinden güzel animasyonlar izleyiciye sunulmaktadır.

How To Train Your Dragon filmi üzerinden gidecek olursak. Zamanın birinde görsel efektleri ile her insanın yaşamak isteyceği son derece etkileyici bir köyde yaşayan vikingliler ile çeşitli türdeki ejderhaların savaşını konu alan filmde, kabile resinin oğlunun, babasına ve köydeki diğer insanlara savaş ile hiç birşeyin çözülemeyeceğini ve çözülecek bir şey varsa bunun sevgi ile olacağı mesajını veriyor. Aslında filmde anlatılmak istenen konu da budur. Yani kısacası sevgidir. Biran için o insanların arasında olma hissini uyandıran filmin başarısı da izleyiciyi filmin içine çekmedeki başarısıdır. Gerçek hayatta asla görülemeyecek türde olayların ve mekanların olduğu film bu açıdan türünün en iyi örneklerinden.

Imdb sitesinde 8.2 gibi bir puanla en iyi 250 film listesinde 171. sırada bulunan yapım, aslında yukarıda anlatmak istediğim şeylerin bir özetidir. Aslına bakarsanız her iddialı animasyon filmi bu puanlara sahiptir çünkü bu filmlerin izleyiciyi mutlu edip gülümsetmek gibi bir misyon vardır ve bir çoğu da bu misyonun bilinci ile maddiyatı ikinci plana atarak bu filmleri yapar.

Dreamworks imzalı How To Train Your Dragon aslında hiçbir alakası olmamasına rağmen ismini ve konusunu bir kitaptan almıştır ancak oldukça geliştirilerek beyazperdeye taşınan yapım için ismi dışında kitaptan esinlenmiştir dersek yanlış olur. 3D olarak da gösterime giren yapım 90 dakikalık olmasına rağmen birçok hit filmden çok çok daha büyük bir bütçe ile çekilmiştir film için harcanan para tam olarak 165 milyon dolarlık. En başta insanların animasyonlara olan ilgisi daha sonra çekici konu ve başarılı reklamlar sayesinde 493 milyon dolarlık bir başarıya imza atmıştır ve bana göre önümüzdeki oscar ödüllerinin de animasyon dalında en büyük adayıdır. Bu beğeni ve başarı sayesinde Dreamworks filmin ikinci bölümünü çekeceğini ve bu bölümü 2013 yılına yetiştireceğini duyurdu. Sadece 90 dakika izlediğimiz bu ve bunun gibi animasyonar aslında yüzlerce kişinin çalıştığı ve yıllara mal olan bir emeğin ürünü olduğu için her türlü saygıyı haketmektedir.

0 Yorum :