13.12.2010

The Social Network [2010]

İnsan hayatını ilgilendiren herşeyin, sinemanın konusu olduğunu ve bu yüzdensinemanın da sanatın bir dalı olarak kabul edilmesinin gerekliliğini daha önce birçok yazıda belirtmiştim. The Social Network filmide 500 milyonluk bir kullanıcı kitlesine sahip olan Facebook isimli sitenin doğuşunu, gelişmesini Mark Zuckerberg merkezli olarak ele alıyor. Filmin son derece kaliteli ancak gösterime girdikten sonra da Facebook’un gerçek sahibi Mark Zuckerberg’in tepkisine yol açmış bir film. Filmdeki dramanın aslında kendi hayatıyla hiçbir ilgisinin olmadığını ve yapımda anlatıldığı gibi Facebook’u bir kız yüzünden kurmadığnı birçok kez dile getirdi. Ama yinede paranın olduğu yerde yalanın ve ihanetin bol olduğu gerçeğinden yola çıkarak, Zuckerberg’in söylediği gibi olmasa bile yine de başka şekillerde zorluklar yaşandığını düşünüyorum.

Filmin yönetmenliğini Alien 3, Se7en, ve Fight Club gibi oldukça üst düzey filmlerin de yönetmenliğini yapmış David Fincher üstlenmiş. Zaten filmin, yönetmen ve oyuncu kadrsonun gördüğünüzde filmin kalitesi ile ilgili az çok çağrışım yapabilirsiniz. Her ne kadar Facebook’un hiçbir çalışanı filme dahil olmasa da isimlerinin hatta sitenin isminin dahi birebir kullanılması konusundaki izinlerin nasıl alındığını merak ediyorum. Çünkü az önce e belirttiğim gibi Zuckerberg’in film ile ilgili ciddi eleştirileri vardı ve “en azından ben hayattayken böyle bir film yspılmamalıydı “demesi isminin telif haklarını satması konusunda sıkıntı yaratabilirdi diye düşünüyorum.

Hem fiziksel benzerliği hem de son yıllarda oyunculuğu ile oldukça fazla yol kateden Jesse Eisenberg, filmdeki Mark Zuckerberg rolü için bence oldukça yerinde bir tercih. Eisenberg’in yanısıra Andrew Garfield, Justin Timberlake’de filmde göze çarpan diğer oyuncular. İnsanların yakından bildiği, ilgilendiği bir konunun beyazperde için ilgi çekici olması başarıyı getirdiği gibi, eğer yapım kaliteli ise gişede de bir o kadar memnun edici sonuçlar doğurabilir. Her ne kadar bu film için gişe tahminlerim çok daha yüksek olmuş olsa da 50 milyon dolarlık çekim masraflarına karşın 150 milyon dolarlık bir gişe hasılatı da o kadar kötü değil. Ancak son dönemlerin en popüler oluşunlarından biri olan Facebook’un filminin daha etkileyici sonuçlar doğuracağını düşünüyordum

Facebook ekibi dışında genel olarak olumlu görüşlere yer verilen film aslında Ben Mezrich’in 2009 yılında yayınladığı The Accidental Billionaires isimli kitabına dayanıyor. Bu sayede film ile ilgili edebiyat sinema işbirliği diyebiliriz. Yani kısacası yönetmenden oyunculara kadar kaliteli bir ekip, son derece ilginç ve popüler bir konu, güzel film müzikleri ile kaliteli yapımlar arasına sokabileceğimiz bu film imdb’nin en iyi 250 film listesinde 8.4 puan ile 114. sırada bulunuyor bu sıralama bile filmin izleyicinin gözünde kaliteli bir yapım olarak kabul edilmesinin kanıtıdır.

0 Yorum :