11.12.2010

Serpico [1973]

Başrollerini Al Pacino’nun oynadığı 1973 yılına tarıhlenmiş bir suç filmi olan Serpico, insanlık tarihinin en büyük sorunlarından biri olan rüşvet ile mücadele eden namuslu bir polisin yaşadıklarını konu alan gerçek bir hikaye. Namussuz insanların arasında dürüst bir insan olmanın zorluğunu konu alan filmde New York polis departmanına kayıtlı Frank Serpico rolünü ünlü aktör Al Pacino oynuyor ve belkide Al Pacino’nun oyunculuk kabiliyetinin yanı sıra fiziksel özelliklerinin de ön plana çıktığı bir film olarak lanse ediliyor ki uzun saçları, karizmatik duruşu ile gerçekten de Serpico, Pacino’nun hem göze hem kulağa hitap ettiği bir film olarak gösteriliyor.

Polis akademisini bitirip işine heyecanla başlayan Serpico, çalkantılı özel hayatı, stres yüzünden sergilediği asabi tavırlar ve iş yerinde rüşvete karşı olan br tip olduğu için dışlanması ancak bunlara aldırmayıp duruşundan asla ödün vermeyen onurlu bir polis. İş yerinde gördükleri onu işinden soğutsa da asla yılmadan bu düzene karşı çıkması aslında izleyicilere Frank Serpico’nun kişilği ile ilgili güzel ipuçları veriyor. Amirlerinden hatta belediye başkanından dahi yardım isteyen Serpico’nun bu haykırışlarının görmezden gelinmesi aslında sistemin baştan sonra bu çark ile döndüğünün en güzel örneği. Sürekli bir yerden bir yere atanan Serpico, her seferinde işine umutla başlıyor ancak yeni iş yerinin de aynı olduğunu görüp hayal kırıklığı yaşıyor ve bu yaşadığı hayal kırıklıkları onun kişilik olarak daha da sivrilmesine ve en sonunda vurulup işini bırakıp isviçre’ye yerleşmesine neden oluyor.

Aslında Serpico’nun birçok alanda bunu dile getirmesi her ne kadar en sonunda o döneme damga vurmuş olsa da aslında hiç birşeyin değişmediğini ya da değişemeyeciğini de gösteriyor ki bunu Serpico’nun işini bırakıp İsviçreye yerleşmesinden de anlıyoruz. Film ile ilgili en ilginç not ise Al Pacino’nun çekimler boyunca kendini rolüne kaptırması ve film bittikten sonra dahi rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele etmesini hatta bu sebebten bir kamyon şöförü ile olan tartışması o dönemlerdeki büyük oyuncularının roolerine nasıl hazırlandıklarının en güzel örneği bunun gibi daha birçok örnek var. Mesela Rain Man rolü için otistik çocukların kaldığı hastanede 6 ay kalıp rolüne hazırlanan Dustin Hoffman. Hal böyle olunca filmlerdeki oyunculuklarda neredeyse hatasız olarak izleyici ile buluşuyor.

Peter Maas’ın kitabından ve Frank Serpico’nun hayatından esinlenilip çekilen filmin yönetmeni Sidney Lumet. Filmdeki yardımcı rollerde ise John Randolph, Tony Roberts ve Bernard Barrow’u görüyoruz. 1 milyon dolar gibi 1973 yılında çok büyük bir para ile çekilen Serpico, gişede 30 milyon dolarlık bir hasılata imza atıyor 130 dakikalık muhteşem bir film olan Serpico her ne kadar suç filmi türüne giriyor olsa da Serpico’nun yaşadıkları açısından bence bir dramadır. Al Pacino,bu filmdeki muhteşem oyunculuğu ile 100 yılda en iyi 100 rol listesinde 40. sırada bulunuyor. İrşeylerin aslında hiçbir zaman değişmeyeceği gerçeği ile karşı karşıya kalıyor olsak da en azından birşeylerin değişmesi için çaba gösteren insanların varlığını bilmek çok güzel. Muhteşem bir oyunculuk performansı ve çarpıcı bir konu için izlenmeyi hakeden Serpico,imdb sitesinde 7.8 puana sahip ve en iyi erkek oyuncu ve en iyi screenplay dallarında oscar adaylığı bulunuyor ancak 1974 yılında en iyi erkek oyuncu ödülü Save The Tiger filmi ile Jack Lemmon’a gidiyor.

0 Yorum :