11.12.2010

Righteous Kill [2008]

Robert De Niro ve Al Pacino ikilisinin 1995 yılında çektikleri Heat isimli muhteşem bir suç filminin etkisinde kalıp, ikiliyi yine böylesine bir polisiye filmde izleyecek olmanın heyecanı ile filmi izledim. Ancak izlediğim aktörler, senaryonun basitliğinden kaynaklı oyunculuk adına ortaya hiç bir şey koyamamaları ve katilin ilk baştan itibaren tahmin edilebilir olması gibi sebeblerle hayalkırıklığı yaşadığım bir yapım. Senaryoyu okuduklarında niye kabul ettiklerini anlamak gerçekten güç, çünkü ne Robert De Niro’nun ne de Al Pacino’nun şöhrete ya da paraya ihtiyaçları yok. O yüzden niçin böylesine basit bir filmde oynamayı kabul ettiklerini anlamak mümkün değil. Filmde artı olarak gördüğüm tek nokta ikiyi bir arada izlemekti.

Yapımcı ve yönetmenlerin yaptıkları filmlerin sıradan ve ses getirmeyeceği anladıkları an topluma mal olmuş oyuncuları ciddi paralarla filme dahil edip “en azından oyunculardan yırtalım” mantığı, sinemada her zaman olan ancak hiçbir zaman kabul etmeyeceğim bir durumdur. İşte bu filmde onlardan bir tanesi. Tamamen oyuncu bazlı bir reklam ile ve ekonomik kaygılarla, yani ticaret mantığı ile yapılmış bu filme böylesine sevdiğim iki aktörün dahil olmasına oldukça üzüldüm. Konu olarak, müzik ve aksiyon olarak izleyiciye hiç bir şey veremeyen filmi, tamamen vakit kaybı olarak görüyorum . Halbuki De Niro ve Pacino’nun dahil olduğu hiçbir filme bunları yazacağımı düşünmemiştim. Zaten az önce de belirttiğim gibi ikilinin bu filmi kabul etmelerinin altında yatan sebebleri gerçekten merak ediyorum.

2008 yılında gösterime giren Righteous Kill, The Times tarafından 2008 yılının en kötü 100 filmi arasında gösterilmiş, bunun yanısıra genel olarak eleştirmenler tarafından da yerden yere vurulan yapım, 60 milyon dolar gibi ciddiye alınması gereken bir çekim bütçesine sahip. Halbuki elinde 60 milyon dolar ve böylesine kaliteli iki aktöre sahip olan teknik ekibin beceriksizliği olmasa, gerçek anlamda sinemayı, paradan daha önemli gören yapımcılar ve yönetmenle kesinlikle klasikler arasına girmeye müsait bir kadro ve ortama sahip bir yapım.

Box Office’de The Family That Prays ve Burn After Reading filmlerinden sonra 3. sırayı alan Righteous Kill, tüm zamanlarda 76 milyon dolarlık bir hasılat elde etmiş. Ancak bu gişe hasılatını da iki oyuncunun ismini kullanarak yapmıştır. Şahsen ben bu filmi izledikten sonra kandırıldığımı düşündüm, Al Pacino ve Robert De Niro’yu bir arada izlemeyi özlediyseniz bu filmi izleyin ancak konu adına herhangi bir şey beklemeyin.

0 Yorum :