6.07.2011

Gelecekten Anılar / Memories From The Future



"Saf şimdi, gelecegi yutan geçmişin kavranamaz ilerleyişidir. Aslında her hissediş zaten anıdır."

"The pure present is an ungraspable advance of the past devouring the future. In truth, all sensation is already memory."


Gelecekten Anılar, klasik anlatı yapısında bir film olmaktan uzak, temelde bir mood piece, yani başı, ortası ve sonu olan bir öykünün aktarılmasından ziyade, çeşitli ruh hallerinin izleyicide yer etmesine uğraşan, bunu da büyük ölçüde yaratılan görsel ve işitsel atmosfer ile sağlamaya çalışan bir kısa film.

Gelecekten Anıların ön hazırlık çalışmaları ilk olarak 2007 yılında başladı ve tamamlanması 3 seneyi buldu. Bu üç sene içinde proje bir çok defa uzun süren bekleme süreçleri yaşadı, bu süreçlere neden olan şeyler; tam olarak istenen çekim mekanını bulamamaktan tutun ekip üyelerinin kimisinin büyük ölçekli taşınma yaşamasına kadar bir çok irili ufaklı nedenle oluştu. Gelecekten Anılar büyük parasal kaynaklarla, büyük bir ekibin gerçekleştirdiği bir proje değil, temelde Hüseyin Mert Erverdi, Rıza Nazım Ulusoy ve Michael Fakesch’in yaratıcı çekirdek ekibi oluşturduğu, bir avuç insanın yoğun özveri ile çalışıp tamamladığı bir proje. Çalışmalara başlanan 2007 yılından filmin tamamlandığı 2010 yılı sonuna kadar geçen zaman zarfında hem film hem de bizler kaçınılmaz olarak hayatlarımızla ilgili olarak bir çok değişik fazdan geçtik. Bu filme de kaçınılmaz bir şekilde yansıdı. En başta görece daha naif bir tür filmi denemesi olarak yola çıkılmışken, finalde varılan noktada bir derdi, bir meselesi olan, gücü yettiğince bir şeyler deneyen, her ne kadar tür filmi elementleri barındırsa da aslında oldukça deneysel bir kısa film çıktı ortaya.

Gelecekten Anıların tamamlanması, bizlerin kişisel tarihçelerimiz açısından bir milat görevi görüyor. Şu an üzerinde çalıştığımız yada yakın gelecekte çalışacağımız yeni projeler için de bize çok şey öğreten, yol gösteren bir proje oldu. Gelecekten Anılar, bağımsız bir kısa film olduğundan kendisini yaratan ekibin hayallerinden parçalar taşıyor. Umarım sizleri de bu hayalin içine bir nebze olsun dahil edebiliriz.


47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Finalist
40. Uluslararası Sehsuchte Film Festivali Finalist
22. Uluslararası Ankara Film Festivali Finalist
22. Uluslararası Istanbul Film Festivali Finalist
17. Uluslararası San Gio' -Verona Film Festivali Finalist
7. Uluslararası Detmold Kısa Film Festivali Finalist
7. Uluslararası Monterrey Film Festivali Finalist
7. Akbank Kısa Film Festivali Kurmaca Dalı Finalist
64. Uluslararası Cannes Film Festivali Turkiye Seckisi
61. Uluslararası Berlin Film Festivali Turkiye Seckisi
8. Metro Group Kısa Film Yarısması Finalist
4. Uluslararası Ploiesti Kısa Film Festivali Finalist
6. Uluslararası Atina Bilim-Kurgu ve Fantastik Film Festivali Finalist
4. Galatasaray Universitesi Sinepark Kısa Film Festivali Finalist

Gelecekten anılar, Hüseyin Mert Erverdi tarafından yazıp yönetilen ve çekimlerin son derece profesyonel olarak yapıldılan, kurgusu üst seviyede olmuş deneysel amaçlar güden bir kısa film olduğunu düşünüyorum. Geniş bütçeli modern bilimkurgu filmlerini aratmıyor. Aslında aralarında çok bir fark olduğunu da düşünmüyorum. İçinde yaşadığımız yılda dahi, halen çok yüksek bütçeli filmlerin, inanılmaz derecede basit ve üstüne birde kurgu bütünlüğünden yoksun olduğunu düşünürsek, Gelecekten Anılar için başarılı diyebilirim.

Kısa film hakkında ise; en kişisel anıların bile kontrol altında olduğu kıyamet sonrası bir dönemde geçtiğini söyleyebilirim. Şimdiyle geleceğin iç içe olarak düşünüldüğü kısa filmde, bir askerin elindeki silahla birlikte sevdiği kadına imgelerle tutunmaya çalışması çabasını görüyoruz.

Bir göz atılması gerekiyor kesinlikle..


0 Yorum :