2.11.2009

The Taking Of Pelham 123 [2009]

Güzel film olmuş.Aslına bakarsanız klasiklerden.''Rehine-Polis-Sivil'' üçgeni kurulmuş ve hikaye anlatılmaya başlanmış.Hemen filme dönelim.

Travolta metroya gider ve Pelham 123 metrosunu rehin alır.Daha sonra arkadaki vagonları bırakır ve kontrolün kolaylaşması açısından 1 vagonu kendine saklar.Daha sonra metro hattını kontrol eden Washingtonla konusmaya başlar.Kişilerin geçmişleriyle alakalı herhangi bir bilgi vermek istemiyorum.Eğer bundan bahsedersem zaten sınırlı olan aksiyon filmimizi biraz daha sınırlamış olurum.Daha sonra karşılıklı oynanan akıl oyunları, ikna çabaları ve kaçış planlarını izliyorsunuz.

Film hakkında söylenecekler ise; 2 yıldır ortalıklarda olmayan Travoltayı özlemişim.

Filmde kullanılan borsa oyunu bence çok sıradan kaçmış.Daha önce birçok filmde böyle bir hikaye görmüştük.Paranın getirilme çabası ise çok saçmaydı.Sen bu kadar önemli birşey yapıyorsun ve bunu sıradan bir olaymış gibi gösterme çabası çok ilginçti.Sonuçta devlet makamından çıkan bir karar ver devletin parasını insanları kurtarmak için taşıyorsun.Biraz basit olmuş.

Yönetmenin Tony Scott olması bir avantajdı.Bu kadar klişe konuya yaklaşma biçimine hayran kaldım açıkçası.Filmin senaryosu gerçekten çok tekdüze ve olağandı.Beklenmedik hiçbişey yaşanmıyor.O kadar olağan bir biçimde ileriyorsunuz ki, bir sahne sonra neler olacağını söylüyorsunuz kendi kendinize.Başlangıçtaki montajlar çok güzeldi.Bazı sahneleri izlerken acaba benim bilgisayar mı takılıyor diye bir düşünceye kapılıyorsunuz.Teknik olarak güzel hazırlanmış bir film, hakkını yememek gerekiyor.

Telsiz konusmaları inanılmaz ilgi çekiciydi.Aksiyon olarak geçen bir filmde bu kadar konusma sahnesi can sıkabiliyor ama bu sefer doyamadım konusmalara.Anlattıkları hikayeler, birbirlerine karşı hitapları ve aralarında geçen akıl oyunu süperdi.Zaten telsiz konusmaları sırasında bu 2 karakterin geçmişini çözüyorsunuz ve filmi kafanızda biraz daha sıraya sokuyorsunuz.

''Yavşak'' belediye başkanımız çok iyiydi.Aslında biraz alakasız kaçmış ama film aksiyon filmi olsa bile biraz mizah eklemek konunuyu klişelikten çıkartır gibi olmuş.En azından aralarda dikkat çekiyor.Güzel hazırlanmış.

Oyunculardan bahsedelim hemen.Denzel Washington herzamanki gibi süperdi.''Sıradan'' vatandaş rolünü çok iyi benimsemiş ve oynamış.Travolta ise bildiğimiz gibi, rolüne süper oturmuş.Bu tür oyuncuların, filmdeki yeri ve yaptıklarından bahsetmek bazen çok zor olabilir, aynı bu filmde olduğu gibi.Bunun yerine biraz daha onların filmdeki yerinden bahsederek kapanışı yapalım...

Yukarıda defalarca kez söylediğim gibi film çok sıradan ama yönetmenin katkısı ve usta 2 oyuncuyu izlemenin zekiyle bu sıradanlıktan biraz kurtuluyorsunuz.Hani filmin iyi mi kötü mü olduğuna karar vermek çok zor.Filme kötü deseniz oyunculara haksızlık etmiş olursunuz ama filme iyi dersenizde bu zavallı kalmış senaryoya boyun eğmiş olursunuz.Tam ortada kaldım ben bu kararda.

Son olarak söylenmesi gereken ise, filmin sonundaki hayalkırılığıydı.Çok basit bitmiş film.Beklenen bitişi yaratamamışlar.En azından iyi bir bitiş isterdim ben bu kadar basit olacağını hiç düşünmemiştim.Son sahne biraz etkileyici gibi geliyor insana ama sadece öyle ''gibi'' geliyor.Tarafsız bir bakışla kaç yılda bir 2 usta oyuncuyu aynı aksiyon karasinde görüyorsunuz ve bu kadar iyi tat veriyor? Bence izlenmesi gereken bir film ve süre olarakta abartılmamış.Vereceğim not 10/7. Boş zamanınız varsa, izlemekte fayda var.


UnjustLucifer

0 Yorum :