8.02.2010

Cinderella Man [2005]

Tamamen gerçek bir olaydan uyarlanmış olan bu filmin kahramanı James J.Braddock. Braddock, Jersey’nin fakir sokaklarından çıkmış ve yaptığı ilk maçlarda kendini herkese kanıtlamış bir boksör. Boks açısından baktığımızda kuvvetli bir sağ yumruğa ve hızlı ayaklara sahip olan Braddock’un en zayıf yanı ise solu, solunun neredeyse hiçbir etkisi yok. 1929’a yani Amerika’daki bunalım dönemlerine kadar, daha kariyerinin başındaki kazandığı paralarla, rahat bir hayat ve mutlu bir evlilik yaşar. Bu evliliğinden üç tane çocuğu vardır.

Bunalım dönemlerine denk gelen sakatılıklar ve geçirdiği trafik kazası Braddock’u beklenmedik şekilde yavaşlatmıştır. Yıkık dökük bir evde, sadece karınlarını doyurabilecek bir gelirle hergün başka bir iş peşinde koşmaştadır. Dövüşlerine ise, para kazanmak ve ailesini geçindirebilmek için sakat bir şekilde devam etmekte, iyice kötü hale gelmektedir. Öyle ki bir gün eskiden ünlü olduğu, herkesin adını haykırdığı ‘’Garden’’a, oradaki boksun önde gelen isimlerinden para istemeye bile gider. Sakat eliyle yaptığı karşılaşmalarda seyircilerin beklentilerini karşılayamazken, artık kariyeri de bitme noktasına gelmiştir. Boks lisansı elinden alınmış, devlet elektrik ve gazını kesmiştir. Cinderella Man'nın menajeri sayesinde şansının dönmesi için son bir dövüş kapısına gelir. İkisinin de son şansı sayılır bu. Menejeri de aynı O’nun gibi çok kötü bir durumdadır. Lisansı sadece bir maçlık geri verilir ve final oynayacak rakibini oyalaması için görevlendirilir. Eski evine gelen Braddock, hiçkimsenin beklemediği bir şekilde, limanlarda çalışırken geliştirdiği soluyla rakibini mahveder ve ilk raundun sonunda rakibinin kulağına eğilip söylediği şu söz aslında her şeyi özetler : ‘’New York’a hoşgeldin!’’

Bugünden itibaren çalışmaya başlayan Braddock lisansını geri alır ve kariyerinin zirvesine doğru tırmanışa tekrar başlar.

Bir spor filminden çok bir dram ve aşk filmi olarak dikkat çeken Cinderella Man, azimli, dibe vurup çıkmış bir adamla, inanılmaz bir kadının hayatını anlatıyor. Cinderella Man’in başrollerinde Russell Crowe, Renée Zellweger ve Paul Giamatti oynuyorlar. Herbir oyunculuk ayrı ayrı alkışı hakediyor, kesinlikle izlenmeli.

Villian

0 Yorum :