11.02.2010

Frost/Nixon [2008]

Tam bana göre bir film daha.Bilmediğim bir konu hakkında izlenen filmler herzaman ilgi uyandırmıştır bende.Nixon hakkında çekilmiş filmleri izlemem gerekiyor çünkü amerika tarihinde istifa ederek görevi bırakan tek başkanı ve skandallarda yanında bonus olarak...

Beyaz Saray’dan uzaklaşmak zorunda kaldıktan sonra Richard Nixon tam üç yıl süren derin bir sessizliğe gömülmüştür. Nixon 1977 yaz aylarına gelindiğinde bir televizyoncuyla karşılıklı oturup “teke tek” formatında yapılacak ve canlı yayınlanacak çok özel bir televizyon söyleşisi yapmayı kabul eder. Kendi ofisinde yapılacak bu söyleşide başkanlığına son veren Watergate gizli dinleme skandalıyla ilgili gelen tüm sorulara istisnasız cevap verecektir. Deneyimli Kurt politikacı Nixon, bu söyleşi için o dönemde henüz çaylak kabul edilen İngiliz sunucu David Frost’u seçerek herkesi şaşırtır. Amacı başa çıkabileceğini umduğu deneyimsiz ve çaylak gazeteciyi alt ederek Amerikalıların kalbinde kendisini temize çıkartmayı garantilemektir.

Çekimler başladığında Frost ve Nixon arasında inanılmaz bir beyin savaşı başlamıştır.4 oturum olarak yapılması öngörülen bu kayıtların ilk ayağında Nixon, Frost'u tam anlamıyla nakavt ediyor.Sorduğu sorulara öyle cevaplar veriyor ki, bir sorunun süresi 23 dakikaya kadar çıkıyor ve böyle olunca ortada cevabı bulunamayan bir sürü soru kalıyor.Çaylak bir tv ci olduğundan başlarda bununla başa çıkamaz.Hatta aldığı cevaplar karşısında kendisi bile etkilenmektedir.

2-3 oturumlarda hemen hemen aynı şeyleri kapsamaktadır.Bu sefer biraz daha aralara girmeyi başarmakta sorularla biraz daha terlemesine yol açmaktadır.Ama tabiki bu sırada ortaya başka sorunlar çıkacaktır.Sponsor sorunlarıylada aynı anda mücadele etmek zorundadır Frost.Bunca koşuşturmanın arasında arkadaşlarınında ona olan güvensizlikleri artmaktadır.Bu konusmadan Nixon'un galib çıkacağını düşünenlerin sayısı epey fazladır.

Son konusmaya geldiğimizde Frost uzun zaman buna hazırlanır, artık son şansını değerlendircektir.Bunun için gece gündüz süren bir çalışma yapar.Son programda her 2 side kendi güvensizliklerini, egolarını ve itibarlarını ortaya koyarlar. Saf ve yalın gerçeği ortaya çıkartmayı bir yana bırakmış, tamamen başka alanlara kaymaya başlamışlardır.Sonunda Frost istediğini gerçekleştirir ve Nixon'u alt etmeyi başarır.

Genelde tarih filmi sevinmez ama bu filmin kurgulaması inanılmazdı tek kelimeyle.2 saat süreye yaklaşan bir film ama hiç sıkmıyor.Sürekli film içinde bir aktivite var.Sonuçta bilinmeyen şeylerden konusuyorlar (en azından benim adıma) ve bunlarıda öğreniyorsunuz.Nixon zamanlarına aşina değilseniz ve neler olduğunu merak ediyorsanız size süper bir fırsat öğrenmek için.Tabi bu arada Michael Sheen'in performansınıda unutmamak gerekiyor.Hem tarihi hemde siyaseti bir ara bu kadar güzel yansıtabilmeside filmin izlenmesi için bir diğer neden.

Notum 10/7.6.İzlenmesi gereken güzel bir film, harcadığınız zamana sonuna kadar hak edecektir.

UnjustLucifer

2 Yorum :

Major dedi ki...

gerçek röportajı izlersen filmin tüm etkileyiciliğinin gittiğini göreceksin..

UnjustLucifer dedi ki...

yapma ya ? o zaman izleyelim, nerde bulurum ?