22.03.2010

Les Choristes [2004]

Les Choristes bol ödüllü biraz da Türk filmi tadında başarılı bir drama. bol müzikli bir film olmakla birlikte eğitim filmleri kategorisinde de incelenebilecek bir film. Fransa'da Fond de L'etang (Suyun Dibi anlamına geliyor imiş) isimli yatılı bir okulda geçiyor. İsmiyle müsemma olan okulda toplumsal sınıf olarak en tabanda yer alan (zero class) ailelerin çocukları eğitim görmekteler. Para ve fors düşkünü bir müdürleri ceza ve şiddet ile çocukları eğitebileceğine inanmaktadır ve okuldaki hocaların hepsi de bu fikre ayak uydurmaktadır. Aslında böyle anlatınca hababam sınıfı hikayesi ile ne kadar benzer olduğu çok daha ortaya çıkıyor. bu filmde de hababam sınıfında olduğu gibi bir hoca okula gelir ve olaylar gelişir, değişir. Suyun Dibi'ne de başarısız bir müzisyen müzik öğretmenliği yapmak üzere gelir, çocuklarla müdürün ya da diğer öğretmenlerin uyguladıkları prosedür dışına çıkarak iletişim kurar. ve onlardan bir koro kurar.koronun bir de melek yüzlü şeytan lakabına sahip olan bir yıldızı vardır, ki ileride çok başarılı bir maestro olacaktır.

Aslında filmde çok belirgin efenim böyle bir insanı sürükleyen bir olay yok hatta olay örgüsü de yok ama zaten gerek de yok. zira filmin konusu kendisini izletiyor. filmde oynayanların çoğu çocuk olmakla birlikte gerçekten magnefikğğ bir performans sergiliyorlar. açıkcası filmi izlerken bi taraftan türkiye ile ilgili bir empati kuruyosunuz bir de devlet eğitiminin sınırlarının, standartlarının ekonomik durumla olan doğrudan bağlantısını izliyorsunuz. film bu açıdan da önemli şeyleri vurguluyor. bir de ismi koro olmakla birlikte sürekli şarkılara boğmuyor izleyeni. yurdum insanı da pek sevmez müzikalleri nedense. o açıdan bu filmi müzikal gibi düşünüp izlemeyi reddetmek filme büyük haksızlıktır.

Film 1960'larda bir okul dönemi kadar bir sürede geçmektedir, film bu dönemi yansıtmak açısından da oldukça başarılıdır, gerçi çok büyük bir kısmı mekan olarak okulda geçmektedir ama filmin bazı yerlerinde 1960'lar Fransasını da görmek mümkün, ki bu sahneler çekilirken oldukça titiz davranılmış. o dönemi merak edenler için de oldukça seyirlik bir film. ve son olarak blogun konseptine uygun olsun diye ben de puan vericem çok özendim. bol keseden atıyorum. 9/10.

Sinem

0 Yorum :