5.08.2011

1996'dan Bugüne IMDB Top List Incelemesi

Imdb’nin düzenlediği; büyük bir çoğunluğun temel aldığı, hatta komik derecede; filmleri izlemeden önce bir göz atarak bir çok yanılgıya düştüğü site. Madem elimizde bu kadar hakkında konuşulan bir mal var, bunun değişik yanlarından bahsetmemek olmaz, hemde biraz geçmişe döneriz…



Karşımızdaki liste 1996 yılının sonlarına yakın bir zamandan. Listeyi kendi bilgi düzeyimde incelemek isterim…
Karşıma çıkan en dikkat çekici nokta, şu aralar kimden torpili olduğunu bilmediğim şekilde, listenin en başında babalar! Gibi duran The Godfather filmi… 2011 yılının listesinde göreceğiniz üzere [son resimde], bu aralar 1-2 numaraları paylaşan filmlerden Shawshank listenin en başlarında. Şöyle bir düşünce yolunu izlemek isterim. 1972 yapımı bir filmi, 1996 yılında izlemenin çok zor olduğunu düşünüyorum. Şu andaki internet ağını, paylaşımları, korsanı, internet hızını düşününce, o zamanlar bunun %20 sini bile bulmak çok büyük şanstı. Şu anda 1940’lı yapımlara bir tık kadar uzakken, o zaman listeye oy verenlerin 1972 yapımı bir filme ulaşmalarının zor olduğunu düşünüyorum.
Oylamanın yanında, 1.sıra ile 20. Sıra arasındaki fark sadece 0,5 puan… İlginçtir ki 2011 yılında da bu fark değişmemiş. O zamanlar 3. Sırada olan film şu anda 153. Şaşırdık mı?




Hemen 2000 yılına geçiyorum. 1996 yılından tam olarak 4 yıl sonraki listeye baktığımız zaman Godfather filmini zirvedeki yerini almışken görüyoruz. İnternetin gelişmesi olarak adlandırdığım bu tarihe kadar atılan oyların ne komik rakamlar olduğun da görebiliyoruz. 1996 ve 2000 yılında en dikkat çeken film olarak Pulp Fiction’u gösterebilirim. Bulunduğu sıraya dikkat ederek devam edelim.




2006 yılında ise işler biraz karışıyor listede. 00’ ile 06’ yılı arasındaki ‘’rakam’’ uçurumlarına dikkat edelim. 6 yıl önce sadece 30.000 oy alan Godfather, geçen 6 senede bu rakamı altıya katlıyor. Aslında durum dieğerleri içinde farklı değil. İşte bu çağ tam olarak bütün dünyanın interneti yakaladığı, bağlantıların hızlandığı ve 2004 den itibaren de herkesin her istediği filme ulaşabildiği yıllar olarak gösterebiliriz.
Dikkat çekenler olarak, listeye aniden giren The Good, The Bad and The Ugly filmini gösterebilirim. Benim IMDB sitesi ile tanışma tarihimin 2004 başları olduğunu düşünürsek, o zamandan itibaren ilk sıraları paylaşan filmlerin halen aynı yerde olduklarını söyleyebiliriz.



Ve herkesin www.imdb.com adresinden rahatlıkla ulaşabildiği liste…

0 Yorum :