15.08.2010

H II [2009]

Bende de birçoğunuzdaki gibi aşırı bir Michael Myers hayranlığı var, hem de aşırı yani... Neredeyse tüm seriyi ezberleyene kadar seyrettim ve orijinal seri de tüm güzel seriler gibi kaderine terk edildi. Halloween Ressurrection gibi berbat bir devam filminin ardından sadist ruhlu rob zombie'nin eline bırakıldı. 2007 yılında tüm orijinalliği bozularak çekilen bir ilk filmin ardından karakter isimleri haricinde orijinal seriyle hiçbir bağı bulunmayan bir devam filmi daha geldi. sanırım artık hoşgeldi demekten başka bir çare yok!

Elimizdeki yeni çevrimin konusu ise basit: cesedi kaybolan ve bulunamayan michael myers yine bir 31 ekim arifesi yollara düşüyor ve tam da cadılar bayramında dehşet saçıyor... Hem de ne dehşet! size filmle ilgili tek bir uyarıda bulunacaksam o da Halloween 2'nin bir kısmında tavanı seyretmek zorunda kalabileceğiniz. Az buçukta olsa tanıdığım rob zombie'nin dehşet geleneğini bu filminde de sürdürdüğünü söylemek çok doğru olur çünkü film boyunca insan vücudu genç- yaşlı ya da kadın-erkek demeden sadece elle parçalama ya da bıçakla deşmeye yarayan bir öge olarak kullanılmış. Bütün film boyunca michael önüne geleni (son derece feci ses efektleri eşliğinde) parçalayabildiği kadar parçalıyor ve bu sefer senaryo michael'in çevreye verdiği dehşeti "kötü aile ortamı"na değil "azmettirici anne "ye bağlıyor. Yani ortada yine bahane uydurulmuş bir vahşet var.

Bu bahane uydurulmuş vahşet ise bir süre sonra dozu kaçırarak bir filmin en önemli yapı taşı olan senaryonun önüne geçiyor. On saniye görünüp ölmekten başka işe yaramayan karakterlerle dolu bir film var önümüzde. bunundışında sayıları oldukça az olan baş karakterlerde oldukça yetersiz tabi michael myers hariç. Maskeli canimiz bu filmde 2007 yapımı filme göre çok daha enerjik ve ilginç bir biçimde karizmatik. Laurie Strode ise tek kelimeyle berbat. Çığlık atmaktan başka işe yaramayan bu kızcağız keşke ölse de kurtulsak diyeceksiniz, eminim... Hayalet gibi beyazlara bürünmüş şekilde michael myers'in hayallerini süsleyen ve film boyunca nerdeyse ondan çok görünen deborah myers ise orijinal bir fikir olmasına rağmen sadece michael'e öldürme emirleri vermekten başka işe yaramadığı için vasat geçemiyor. Üstelik orijinal seride michael'in yakalanması için kendini paralayan iyi karakterimiz dr loomis ise bu filmde 180 derece dönerek paragöz, hırslı biri haline gelmiş. ama slında filmde orijinal seriye göre en çok değişiklik gösteren kişi michael myers olmuş. Çünkü bu cani varlık film boyunca yarısı olmayan, olan yarısıda yırtık pırtık olan bir maskeyle dolaşıyor hatta dehşet verici uzunluğa ulaşmış saçı-sakalı maseyi gölgelediği için bambaşka bir hale geliyor. Yapımcılar michael'e böyle bir hava katarken acaba seriyi olduğu gibi sevenleri hesaba katmamışlar mı?

Aslında bu filmin yaşayacağı en büyük talihsizlik carpenter'in serisiyle kıyaslanacak ve halkiyle yerden yere vurulacak olması. Ancak halloween 2 carpenter'in serisinin dışında ve birbirinden uçuk korku filmlerinin sardığı piyasanın hali düşüldüğü zaman hiç de fena bir film değil. Fazlaca fantastiğe kaçan rüya sahneleri ve can sıkıcı boyutlara ulaşan canilik sahneleri dışında tabi... Finalde ise yeni bir devam filmin sinayalleri verilmesine rağmen rob zombie bir daha halloween çekmeyeceğini söylemiş. Eleştirmenleri de izleyenleri de pek sarmayan bu serinin devamı yine de bence mutlaka çekilecektir. Dünya çapında vahşete olan rabetin asla azalmayacağını ve hallowwensever nüfusun asla dünya üzerinden silinmeyeceğini de hesaba katarsak herhalde iki sene bu zamanlar sonra halloween 3'ü izlemiş oluruz. Ama tabi paramparça olmuş yarım bir maske yerine michael'in yeni film içinyeni bir maske bulmasını da umuyorum. Her ne olursa olsun özlediğimiz imajına dönmesi filmin elde edeceği gişe hasılatına da ister istemez yansıyacaktır.

Sonuç olarak filmin en büyük artısını söylemeyi unuttuğumu fark ettim. 1978 yapımı filmin yarısı boyunca çalınan ve hatta halloween müziği olarak ünlenen müziğin yeniden çevrimde de orijinalinden hiç farklılaştırılmadan çalınması filme ciddi bir ek puan yüklüyor. Orijinalliği tamamen bozulmuş bu seride eskiye ait bir şeyler görmek serinin sıkı takipçilerinin de hoşuna gidecektir.


1 Yorum :

Major dedi ki...

h3: http://www.imdb.com/title/tt1502407/