6.02.2012

In Time [2011]

Zaman akıyor…

Herkes izledi filmi, herkesin konuşacak birkaç lafı vardı film hakkında. Etrafta çok konuşulan filmlerden biri olması nedeniyle gene sonlara bırakma fikri çok fena gibi gözükmedi bana ve böyle de yaptım…

Gelecekten bahsediyoruz ve insanların yaşlanması tamamen duruyor. 25 yaşında sabitleniyor ve kollarındaki zaman saati ile yaşamaya devam ediyorlar. Zaman kazanıyorlar, zamanı borç alıyorlar, kısacası zamandan yiyorlar. Böyle bir düzende doğal olarak insanlar zamanın kıymetini biliyorlar ve ölümsüz olarak yaşamlarına devam etmek istiyorlar. Ama bir tanesi diğerlerinden ayrılıyor. Her film de olduğu gibi sisteme başkaldıran Salas, çok beklemediği bir anda çok yüklü miktarda zaman olan bir adamla tanışır ve ilgin diyaloglar sonrasında zamanının hepsini Salas’a bırakarak intihar eder.

Konu gerçekten çok orijinal olmuş, daha önce bu tarzda bir film hiç izlememiştim ki genelde bilim kurgu filmlerinin çok saçma olduğundan yakınan bir izleyiciyimdir. Sadece konunun ilginç olması değil, aynı zamanda hayatımızda ki en önemli değerden bahsediyor olması da bir diğer önemli nokta. Filmi bir kenara bırakacak olursak, yaşadığımız dönemde zamanı para olarak kullanmıyor da olsak, zaman en az para kadar önemli. Günler, aylar geçiyor ve insanoğlu bir şeyler üretme çabası içinde, zaman geçerken para kazanmak ve hayatını kazanmak zorunda. Gördüğümüz üzere para derken bile mutlaka zaman öğesini de yanına eklemek zorunda kalıyoruz.

Ama ne yazık ki bir şekilde filmi berbat etmeyi başarmışlar. Konu çok ilginç, zaman akıyor, film ilerliyor ama keşke bir amaç olsaydı. Filmin yarısından itibaren saf bir kovalama izliyoruz. Bir taraf kaçıyor diğer taraf da onu var gücüyle kovalamaya devam ediyor. Filmi çok güzel başlayıp çok güzel olgunlaştırdıktan sonra sanırım çok derin bir boşluğa düşmüşler ve filmi ipe mandalla asarak öylece sallanmasını izlemişler. Temposu harika, izlenebilirlik harika, konu süper ama ortada adam gibi bir senaryodan bahsetmek imkânsız gibi ne yazık ki... Filmin konusuna kapılıp devam ediyoruz ve bu dönemde çok saçma durumlar meydana geliyor. Birçok soru ortada kalıyor. Neden halk sınıflara ayrılıyor, çok zengin olanlar o zamanları nasıl kazanıyor bu zamanlar nereden geliyor? Bir dakika ben ne dedim?

Keşke olayın başı hakkında da biraz bilgi verselerdi. Neden para bir anda zaman olarak kullanılmaya başlanmış herhangi bir bilgi yok. Kaldı ki 25 çok uzun bir süre ve bu kadar sürede insanlar boş olarak mı geziyor? Mesela 20 yaşında ki bir insan, daha süresi çalışmaya başlamamışken kendisine kahveyi nasıl alıyor? Bir bütünü tamamlayamadıkları çok açık ortada ama zaten bu kadar ayrıntıya da girmek lüzumsuz, her ne şartlar altında olursa olsun, izlediğiniz film bilim kurgu. Daha ne kadar ayrıntıya girebilir ki?

J.Timberlake sonunda adam gibi projede adam gibi bir karakter şartları altında izlemenin mutluluğu yaşarken, çok beğendiğim oyunculardan biri olan C.Muphy’yi de izleme fırsatı bulduğum için çok mutlu oldum.

İyi seyirler

0 Yorum :