9.06.2010

Brothers [2009]

Beklenmedik performanslar görmeye bu aralar kendini alıştırmak zorundayım.Tobey Maguire gerçeğine hoşgeldiniz.Sam, Afganistan dağlarına teröristlerle savaşmak üzere gönderilmiş bir amerikan askeridir.Eşi Grace ve çocuklarının yanına erkek kardeşi Tommy taşınır. Tommy kardeşinin ailesini korumak için onların yanındadır, oysa değişken karakteri ve tuhaf alışkanlıkları aile içinde sorun yaratır. Zaman geçtikçe Tommy ve Grace birbirlerini daha iyi anlamaya ve birbirlerinden hoşlanmaya başlarlar. Sam'in Afganistan'da yaşadığı travmalarla birlikte eve dönmesi ise bütün dengeleri değişecektir.

Amerikanın savaşta neler kaybettiğini gösteren filmlerden bir tane daha.Bu yazıyı yazarken o savaşın ne kadar doğru yada hatalı olduğunu tartışıp burada siyasal olaylara asla girmek istemiyorum.Öncelikle burada bir hemfikir olmalıyız.Konusulması gereken ve sorgulanması gereken şeyler elbette var, özellikle böyle bir filmi izledikten sonra, ama yeri burası değil.

Çok iyi bir dram ortaya koymuşlar.''Home of Brave'' filmini izlediyseniz, filmler arasındaki yakınlık ilişkisini rahatça kurabilirsiniz.Olaylara her açıdan bakmak gerekiyor.

Asker kocanız var ve savaşa yolluyorsunuz buraya kadar herşey normal.Daha sonra savaşta öldüğü haberini veriyorlar size.Film hakkında tek merak ettiğim nokta bu.Helikopter düştü haberi tabiki basittir, telsiz bağlantısı kesilir ve düştü dersiniz güzel.Ama helikopter düştüğü anda bu oradaki herkezin öldüğü anlamına mı geliyor? Sanmıyorum bu kadar basit olmamalı.Sağda solda düşen F-16 lardan sonra, uçak düştüğü anda ailesine öldü diye haber veriliyor mu acaba? Şöyle birşey var, bence burada gerçekten bir anlam yada olgu karmaşası var. Aslında çok komik geldi bana filmi izlerken.Elbette kurtulma şansı var ve daha fena olanı siz ölüsünü görmeden birini nasıl öldü diye ailesine haber verebilir ve ölüsü olmadan tören düzenleyebilirsiniz? Bana mantıksal açıdan hiç doyurucu gelmedi, belkide ben bu olgu konusunda yanılıyor da olabilirim.

Bakılması gereken 2. konu ise karısı.Kocasının öldüğü haberini öyle yada böyle aldı gayet güzel.Hayatına devam etti, tören yaptılar ama daha sonra kardeşiyle olan yakınlaşmalarına ne diyorsunuz.Bu tarzda birkaç film daha izledim.Bunların en çarpıcı ve su yüzünde olanı ''Pearl Harbour'' dur belkide.Aslında aynı karmaşa oradada var diyebiliriz.Hadi o olayın biraz daha eskilerde kaldığını o zaman ki haberleşme kaynaklarının yetersizliği vb bir sürü şey sayarak işin içinden çıkabiliriz ama ölüyü gömmeden öldüğünü ortaya atmak biraz mantıksız geliyor bana.Konumuza dönersek, aynı o filmdeki bir karmaşanın ardından, kocasının kardeşiyle aralarında olan yüzeysel ilişki ve dahası.Eve dönüş, karışan ortalık.

Konusu aşırı derecede yavaş ilerleyen bir filmden bahsediyoruz.Konuyu güzel işlemişler, en azından sahneler arasında belirgin bir akıcılık var ama konu, dram olması nedeniyle yavaş ilerlemiş.Filmde çok belirgin bir mesaj vermek istemişler, öyle böyle değil.Size de önerim kesinlikle bu filmi savaş filmi olarak hatta afganistana saldıran amerika şeklinde izlememeniz.zaten filmde de önemli mesajlar var amerikalılara ''burda ne işiniz var burası bizim topraklarımız'' demeleri ve bunu amerikan yapımı bir filmde göstermeleri bile büyük cesaret.Sonuçta ilk önce amerikan halkının tepkisini önemseyen bir film.Bu konuda da ayrı bir başarıya imza atmış film.

T.M'dan bahsetmek gerekiyor biraz.Örümcek adam serisinde yer yer süper performanslar görmüştük kendisinden ama bu sefer alışılanın çok dışında izleme fırsatı bulduk.Özellikle savaştan sora eve gelip, olanlar karşısında çıldırma sahnesini inanılmaz oynamış ya.Bu tarz sahneleri sinemalarda yada dizilerde fazlasıyla görüyoruz ama çoğu yapmacıklığın ötesine geçemiyor.Çıldır hadi demişsin, çıldırmış gibi yapan oyuncular heryerde ama bu seferki diğerlerinden kesinlikle farklıydı.Sahneleri yaşayarak oynamış bir Tobey var karşımız ve takdirleri hak ediyor.Kesinlikle izlemek bir zevki...

Sonuç olarak izlenmesi gereken bir film.Konusu çok bilindik bir konu ama bir kere de bu perspektiften bakmak isteyenler olabilir.Amerikalılar kendi yaptıklarını, yerin dibine sokma konusunda da baya başarılı bir toplummuş, bu filmden sonra anlıyorsunuz.Filmin sonunda bir söz var ki zaten bütün filmin özeti niteliğinde. '' Savaşın sonucunu yalnızca ölüler görür''
Notum 10/7.5

UnjustLucifer

0 Yorum :