2.06.2010

The Untouchables [1987]

Nasıl yani? 2 saat bu kadar çabuk mu geçti? Zamana 2 kere yenildik desenize.1987 yapım bir film izledik.Bazı filmler, özellikle eski olanların zaman aşımına uğradığına şahit oluyoruz.Bu filmde onlara çok güzel bir örnek, belkide en iyilerinden biri.Ama gerek konusu, gerek çekildiği zaman, gerek hikayesi olarak biraz eskimiş.Aslında konusu güncel denilebilir ama nereye kadar.

1930 ların Chicago'sunda Al Capone'un peşine düşen federal bir ajanın hikayesini anlatıyor film.İnanılmaz basit bir senaryoyla bunu anlatmaya çalışmışlar ve filmin o meşhur zaman aşımı dediğimiz kavrama takılmasınında nedeni bu bence.Oyuncular kısmına sora ayrı ayrı değinmek gerekiyor tabi, bunuda önceden düşünelim.

Senaryonun bu denli basit olması akıcılık anlamında filme çok şey katmış.Yukarıda bahsettiğim gibi 2 saat dolaylarında bitiyor film.Başlarda biraz yavaş kalıyor, olayların gelişmesi, AC'nun sahne alması, rollerin yerleşmesi ve filmin oturması ama daha sonralarında çok çabuk ilerliyor.Biraz daha yaya yaya oynatmaları kişisel olarak tercihim olurdu, böylece biraz daha ciddi film havasına bürünebilirdi.

Oyuncular kadrosundan bahsedelim.Filmin başrol oyuncularının hangisini bir filme koysan, tek başına onu götürebilcek kapasitedeler.Kişisel düşüncem, içi tamamen boş olan bir filmi bu 4 kişi götürmüş,imdb de yüksek sıraya koymuş, insanların beğenisini kazandırmış.Bu 4 oyuncu, kendi fanlarını ayrı ayrı toplayabilmiştir bu filme...R.D.Niro hakkında söylenmesi gerekenlere geçelim.İnanılmaz oyunculuktan felan bahsediliyor ama ben neden böyle bişey bulamadım.Rol süresi gerçekten az ve yeteri kadar etki edecek arayı bulamıyor bence.Konusması, mimikleri, el hareketleri tamam gayet güzel ama filmde süper, çok çok önemli bir yer edinebilcek kadar iyi değil.Andy Garcia sütünü içipte filme gelmiş bir oyuncu havasından daha fazlasını yansıtamıyor, kalburüstü bir performans olduğunuda inkar etmiyoruz.Sean Connery ismi gelince biraz daha üst seviyeye çıkıyoruz.En iyi yardımcı erkek oyuncu performansını getirecek kadar iyi oynamış ve sonuna kadar hak ettiğini söyleyebilirim.Connery büyük bir isim ama zaman zaman çok gereksiz filmlerde oynayarak bir sürü hayalkırıklığı bıraktı arkasında.Zaten tek adaylığında aldığı tek oscarı var.K.Costner ise kendi en iyilerinden birini oynamış.Filmi almış götürmüş.

Film hakkında söylenecek şeylerin azlığı dikkatimi çekti.Sonuçta 1987 yılında çekilmiş bir filmden bahsediyoruz.Eleştirmek, yada eksiklerini söylemek ne kadar doğru yada etik olacaktır orası tartışılır.Bebek arabası sahnesi güzeldi, güzeldi derken ne kadar güzel olduğunu tartışırız tabiki ama en azından akıllarda kalıcı sahnelerin başında geliyor.Keskin nişancımızda kariyerinin atışını orada gerçekleştiriyor sanırsam.

Abartıldığı kadar yok.IMDB puanına bakıp izlemeye kalkarsanız, üzülürsünüz.İsimlere giden binlerce oy vardır sanırım.Mafya filmi ama ''light'' olarak adlandırabilceğimiz kadar hafif ve sakin ilerliyor.Notum 10/6.8

UnjustLucifer

1 Yorum :

Major dedi ki...

sinemayı 90ların sonu 2000lerin başı olarak nitelendirmen çok yanlış. 1987 yapımı bir filmi 20ler, 30lar sinemaları gibi değerlendirmen de..

bu arada film gerçekten yapamış olan untouchables ekibinin hikayesini anlatıyor, al capone'un değil o yüzden robert de niro'nun yan rolde olması normal..