6.04.2010

Nefes [2009]

Biraz sonra yazacaklarımı otoriteye başkaldırış olarak algılamazsanız gerçekten sevinirim.Çok zor bu tür çok beğenilen filmler hakkında birşeyler yazmak.Klasik türk mantalitesi, birşeyi çok beğendiyseniz ve türklük damarlarımızı azdıran şeylere asla toz konduramazsınız.Normal, bende öyle yaparım bazen ama yeri geldiği zaman objektif olarak bakmak gerekiyor bu konuya, şöyle ki;

Olayımız; “Nefes : Vatan Sağolsun”, 2365 metre yükseklikteki Karabal Jandarma Karakolu'nu korumakla görevlendirilen bir yüzbaşı komutasındaki kırk askerin hikayesidir.Büyük çaplı bir sınır ötesi operasyonun başlamasıyla, telsiz röle istasyonunun bulunduğu Karabal Jandarma Karakolu'nun önemi daha da artmıştır. Çünkü operasyona katılan birliklerin haberleşmesi artık bu röle istasyonu ile sağlanacaktır. Güneydoğu’da Irak sınırına yakın bir ilçedeki Komando Tugayı'nda görevli Yüzbaşı ve emrindeki askerler, tipi ve karla mücadele ederek iki gün süren intikalin ardından karakola ulaşırlar.Karakol'da bulunan Jandarma askerleri ile birlikte geçirdikleri günlerde acıyı, sevinci ve hasreti paylaşırlar; son güne kadar karakolu ve telsizi koruma görevlerini yerine getirmek için mücadele ederler.

Yukarıda yazan kısmı herkez zaten adı gibi ezberledi.Öncelikle dikkat çekmek istediğim noktalar var.Filmi izledikten sonra elbet beğendim bende, sonuçta gerek IMDB notu olarak, gerek türkiyedeki siteler olarak notu baya yüksek bir filmimiz var artık.Ama bunda ne kadar objektif bakabiliyoruz? Konumuz yeteri kadar dokunaklı öncelikle.Terörün her yerde olduğu şu ortamda böyle bir filmin prim yapmaması gayet şaşırtıcı olurdu ama bu kadar ses getirmesi de çok ilginç olmadı.

Elbette içindeki hikayelerin bazıları gerçekten çok hüzünlendiriciydi.Benim düşüncelerim filmin içindekilerin izleyiciyi etkilemesi.Mesela ilk sahnelerdeki ''sen öldün'' davası gerçekten çok etkileyiciydi.Heralde bir film için daha iyi bir başlangıç olamazdı.İzlediğim en iyi başlangıçlardan biriydi.Daha sonralarında gerek teke tek, gerek ailelerle olan konuşma sahneleri gerçekten etkileyiciydi.Aslında şöyle, ilk defa gördüğümüz yada duyduğumuz şeyler değil ama bunların anlatılış ve gösteriliş tarzı işin başarılı kısmı.

Direkt olarak söylemek istiyorum.Son 1-2 senede izlediğim ve gözlemlediğim en iyi çekime sahip filmlerden biri.Gerçekten üstüne basa basa söylemek gerek bence.Çok etkileyici sahneler kullanılmış.Görüldüğü üzere bir filmin dikkat çekmesi için abartılı teknoloji kullanılması yada daha önce yapılmamış şeylerin yapılmasına gerek yok.Sadece basit ışık oyunları ve açıların güzel kullanılmasıyla bu sorun çözülebiliyor.Hayran kaldım tek kelimeyle.Oyuncular hakkında fazla söylenecek birşey yok.Hepsi görevini en iyi şekilde yapmış ve bu taşınması ağır olan yükün altından başarıyla kalkmışlar.

Şimdi asıl noktaya gelelim.Konuda ben hiç bir ilginçlik bulamadım aynı şekilde, duygu, asker, evlat zımbırtılarını eğer çıkartırsak hiç bir anlamı kalmayan bir film var benim karşımda.Bir buçuk saat boyuna gayet durağan bir şekilde ilerleyen, aralarda yüklü şekilde diyalog ve duygu veren film son yarım saatte bombayı patlatıyor.Aynı şekilde inanılmaz çekimler ve diyaloglarla güçlenen film, zaten ''hık'' desen ağlamaya meğilli olan halkımız için 1 e 1.Salonları terk edenler felan olmuş? Ne iş ? Canınız mı sıkıldı filmde acaba? Muhtemelen sinemadan anlayan kısım olarak düşündünüz ve ters ettiniz? Haksızmıyım?

Yukarıda yazdığım paragrafın dışında total olarak bakıldığı zaman türkiye çerçevesinde bu zamana kadar yapılmış en sağlam asker ve askerliği konu alan filmlerden bir tanesi.Yeri geldi siyaseti de eleştirmiş, yeri gelmiş bozuk düzene laf sokmuş.Oradaki zorlukları süper olarak anlatmış.Askerliği 2 siah hareketi yapıp geri dönen yada basit bahanelerle askerlikten kaçanların gözüne ve daha açık olan başka yerlerine sokmaya çalışan ve bunun idrakını sağlamaya çalışılmış.Çok başarılı olmuşlarda bence.Herkezin farkına varması gereken gerçekler bunlar.

Sonuç; Film olarak fazla başarılı bulamadığım, ama içerik olarak TÜRK vatandaşı olan herkezin izlemesi gereken bir film.Kuş uçmaz kervan geçmez yere sen koymuşsun karakolu, önü açık, arkası açık heralde bi gece ansızın gelirler ve basarlar burayı yani.Komando felan hilaye adam hayatını dağda kazanıyor sen geliyosun 2 silah veriyosun eline adamlar ne yapsın orada?

Buna not vermek istemiyorum.Film olarak bakacak olursak not düşük olacaktır ama içerik olarak bakarsak tabiki önemli sahneler yapmışlar ve hani insan kayıtsız olarak kalamıyor bu sahnelere, en azıdan sahnelere..En iyisi siz izleyin, ama izlettirmeyin...

UnjustLucifer

6 Yorum :

SirEvo dedi ki...

"duygu, asker, evlat zımbırtılarını eğer çıkartırsak hiç bir anlamı kalmayan bir film"

Ben buna takılırım hep. Niye çıkartıyoruz bunları? Niye filmlerden bir şeyler çıkartma çabasındayız? Çıkartma, o var filmde. Kalsın, beğendin ya da beğenmedim ama o var ve çok iyi aktarılmış.
Sırf o da değil, çok şey var bu filmde.
Yazını baştan sona okudum, çekimleri belirtmişsin sen de gerçi ama benim şimdiye kadar izlediğim en iyi görüntü yönetmenliği var bu filmde, tabii türk filmleri açısından bakıyorum. Hani kimse o gidip ellerinden ayaklarından öpmek lazım.

Uzatmama gerek yok aslında, ben filmi sinemada izledikten sonra şöyle bir şeyler karalamıştım;
http://cineshoot.blogspot.com/2009/10/nefes-vatan-sagolsun.html

Ufak not: IMDb vs. gibi sitelerde o kadar gereksiz filmler var ki yüksek notlar alan, onların hepsinden daha çok hakediyor bu film o notları benim gözümde.

UnjustLucifer dedi ki...

Çünkü film olarak bir değer taşıdığını sanmıyorum.Zaten bilinen olguları bir dram halien getirerek vermiş olmuş bitmiş.Bütün film ufacık bir karakolda gayet sıradan bir şekilde geçiyor.

görüntü kısmına gelince evet gerçekten orada fena halde katliam yaratmışlar..

SirEvo dedi ki...

Oyunculuklar iyi, çekimler iyi. Bunda hemfikiriz anladığım kadarıyla. Eee hep böyle enteresan bir konu, ne bileyim esrarengiz bir final falan mı olacak? Drama ve bu dramayı da krallar gibi yansıtıyor.
Bilinen bir şeyi ortaya seriyor diye film değeri taşımıyor demek için bilinen bir şeyi sıradan bir şekilde bizlere taşıması gerekmez mi? Ama burada hem çekimler iyi hem de oyunculuklar.

UnjustLucifer dedi ki...

orada hemfikiriz tabi onda birşey yok.Ya yok öyle esrarengiz bir sonla alakası felan yok.Genel durağanlıktan bahsediyorum.Yada işte sahne konularından genele gelmeye çalışıyorum..

yazıda ondan dedim zaten, böyle otoriteye bir başkaldırış değil bu.Hani bir şeyi herkez beğenir, sen sırf farklı olmak için onu dibe sokarsın ya, wardır böyle şeyler.Bu onlardan biri değil,beğendim elbet total olarak bakıldıgında ama abartılcak birşey yok..

SirEvo dedi ki...

Türk sineması açısından değerli bir film bence, neyse. :))

Unknown dedi ki...

Herşey iyi güzel hoşta, yazının sonuna doğru giderken "Herkez" kelimesi beni derinden etkiledi, oldu mu şimdi moduna soktu.

Filmi evde izledim, film olarak çok sıkıcı olacağını biliyordum ki öyle de oldu. Saygı duyarım filmlerin hepsine ama 720p olarak sara sara izlemek filmi çok koydu.