5.10.2009

Cast Away [2000]

Güzel filmmiş.Ama abartıldığı kadar bişeyler bulamadım.Bilmiyorum, normalde duygusal bir insanımdır ama benden daha fazla duygusal bakabilenlerde varmış sanırsam.Neyse giriş kısmıyla fazla oyalanmadan hemn filme geçelim.

Chuck Noland, filmde hem kişisel hayatını hem de iş hayatını saatin tik-taklarına göre yaşayan bir FedEx sistem mühendisini canlandırıyor. Hırslı kişiliği yüzünden her şeyini kariyerine adamış olan Noland günlerini, maksimum kontrol sayesinde maksimum başarıyı getirecek şekilde önceden planlayarak yaşamaktadır.

İşinde her şeyi halledebilen Chuck özel hayatında aynı derecede başarılı değildir çünkü işiyle ilgili sorumlulukları, uzun zamandır birlikte olduğu sevgilisi Kelly'ye çok az zaman ayırmasına neden olmaktadır. Filmde Kelly'yi yine bir Oscar sahibi aktrist Helen Hunt canlandırıyor.Fakat Chuck'ın bu manik varlığı, uzak bir adada yalnız kaldıktan - hayal edilebilecek en ıssız yere savrulduktan - sonra sona erecektir. Yaşam mücadelesi vermeye başladığı andan itibaren, günlük hayatın rahatlığından uzakta, ve hiç kimseyle konuşamayan Chuck hem fiziksel hem ruhsal açıdan bir değişime de başlamış olacaktır.

Aslında genel olarak bakıldığı zaman çok çok ilginç bir film gibi geldi bana.Aslında bu tür filmlerin ilginç özelliklerinden biri hani onun yerine kendinizi koyamıyorsunuz.Çünkü siz öyle bir anda hiç kalmadınız ve yaşamadığınız şeyler insanlara hep kolay gelir.Futbolda dediğimiz gibi o golü nasıl atamadı? E sen onu halı sahada atamıyorsun adam 80.000 kişinin önündeki baskıda kaçırabilir.Buda onun gibi...

Hayatta kalmaya çalışıyorsun.Issız bir ada ve etrafta hiçbişey yok.Kolilerden bulabildiğin kadar eşyan var ve hayatta kalmak zorundasın.Karına hemen döncem demişsin noel hediyesini vermişsin.İnanılmaz olmuş ya.Adada hayatta kalmayı öğrenmek, hele o topu arkadaşı olarak kabul etme kısmı inanılmazdı.

Filmin bütün finans işleriyle fedEx uğraşmıştır heralde.Böyle bir film yapıpta, bu filmde fedex markasını bu kadar kullanmak, heralde bu zamana kadar bir filmde yapılmış en büyük reklamlardan biridir.Zamana karşı yarışma senaryolarıda en az fedEx yazısı kadar reklam içeriyordu ve tek kelimeyle inanılmazdı.

Oyuncu kısmında biraz uğraştırcak film bizi.Tom Hanks bu rolüyle oscara aday oldu ve iyiki alamadı.Gerçekten offensive olarak gözükmek istemiyorum.Tom Hanks le başlayalım.

Hani 1990-2000 yılları arasında Tom Hanks inanılmaz esti.Bir rüzgar değil, fırtına gibiydi resmen.The Bonfire of the Vanities ile başladığı 90 lı yıllarda,Philadelphia (1993) ve Forrest Gump (1994) ile back-to-back oscar alan tarihteki tek erkek oyuncu.Saving Private Ryan (1998) daki inanılmazlığı The Green Mile (1999) da iyice zirveye taşıdı.2000 yılındaki Cast Away filmi ile Tom Hanks fırtınası durdu.Ama kendisi bu arada Cast Away ve Private Ryan ile oscara aday olup, forest gump ve Philadelphia ile oscarı aldı. 4/2 gibi bir yüzde ve arkasında bıraktığı inanılmaz eserler bu arada.2000 yılındaki rakibinin Gladiator filmindeki Russell Crowe olduğunu hatırlatmadan geçemedim.

Filme gelirsek, başta söylediğim gibi iyiki almadı.Bazı filmler vardır, bir oyuncu üstüne kurulur ve illaki bir adaylık gelir kucağına.Mesela There Will Be Blood, yada Scent of a Women, Capote, Ray filmi gibi tek oyuncunun üstüne yapılmış filmlerden bahsediyorum.Cast Away de bunlardan biriydi.Bir yere kadar onu izlemek inanılmaz geliyor ama bir yerden sonra boğmaya başlıyor.Sürekli ekranda onu izliyorsun.Bu bir olumsuzluktan daha çok kişisel bişey.Sonuçta bu yazıyıda kişisel olarak yazdığımdan dolayı herhangi bir sorun olmayacaktır bu düşüncelerim.Ama fazla Tom Hanks biraz sıkıyor her ne kadar performansı inanılmaz olsada...

Sonuç olarak; biraz gereğinden fazla abartılan bir film bence.Tek oyuncu üzerine oynanmış bir film.Hikayesi ilginç.Özellikle tekrar normal hayata döndükten sonraki kısımlar gerçekten duygusallığın sınırlarını zorluyor ve çok güzel kurgulanmış.2 saat 2 dakika süresi biraz uzun gibi gözüküyor ama inanın bir o kadar sürükleyici ve akıcı.Sadece gece geç saatlerde izlenmemesi tavsiye olunur.İzleyin, izlettirin isterseniz.Notum 10/7

UnjustLucifer

0 Yorum :