16.10.2009

Twister [1996]

Hemen konuyla giriyorum. Küçük yaşta ailesini ve evini bir fırtınada kaybeden Jo (Helen Hunt) büyüyünce hortumların sırlarını arayan ve hortum oluşmadan insanları uyarmayı amaçlayan bir bilim kadını olmuştur. Kendi çapında bir ekip kurmuş ve hortumları, fırtınaları araştırmaya başlamıştır. Grubun eski üyesi, Jo'nun eski eşi Bill (Bill Paxton) ise geçmişte bu işlerden sıkılıp bu gruptan ayrılmış ve bu insanlara göre tamamen ters olan Melissa (Jami Gertz) ile evlenmiştir. Ancak ekibin yanında kalınca bu hayatı özlediğini fark eder. Hortumlar çıktıkça Bill ve Jo önderliğindeki ekip onlarla savaşır. Sadece onlarla değil, rakip firmayla da savaşmak zorundadırlar.

Speed filminin de yönetmeni olan Jan de Bont, tıpkı o filmdeki gibi burada da aksiyonu, tempoyu 1 dakikaa bile düşürmemiş. 110 dakika boyunca hızlı tempo bir film izliyorsunuz. Her hortumda geriliyorsunuz. Özel efektler mükemmel gerçekten. İlginç bir şekilde IMDB'de en çok hasılat yapan filmler sıralamasında $494,700,000 ile 69. sırada. Uçan inekleri unutmak mümkün değil ayrıca.

Oyunculuklar o kadar da iyi değil aslında. Helen Hunt, aksiyon sahnelerinde iyi ama diyaloglarda başarılı değil. Jami Gertz'te gerçeklikten uzak geldi bana. Bill Paxton vasatı aşmış neyse ki. Aynı zamanda Lost'un Faraday'i Jeremy Davies'i yine bilim adamı rolünde görmek eğlenceli. O zamanlar 27 yaşında tabii. Ama hareketleri, mimikleri şimdikiyle tıpa tıp aynı. Nip Tuck'ın Bobolit'i Joey Slotnick'te Joey'i oynuyor.

Film bir kaç mantık hatasını da barındırıyor. En göze batanı da F5 büyüklüğündeki evleri, ağaçları yerinden söken, tırları havaya kaldıran hortumun, başrol oyuncularımızın tutunduğu demiri sökememesi ve kahramanlarımızın hortumun içinden geçip kurtulmaları. Burada biraz mucize devreye giriyor tabii. Gerçekçilikten uzaklaşıyor film.

Bazı görüntüler var ki uzun süre unutamam. Hortumların uzaktan gösterilmesi anı, Oklahoma'nın geniş ovaları, kırları gibi sahneler mükemmel. Hortumlara yaklaştıkça çok büyük bir gerilim oluyor dediğimiz gibi, ve yine dediğimiz gibi tempo hiç düşmüyor. Ara ara kendini tekrarlasa da film sürükletiyor. Güzel bir aksiyon, yer yer drama ve gerilim ve özel efektler. Hem de 1996 yılında! İzlemeye değer! 10/6

Beercholic

1 Yorum :

Major dedi ki...

ne berbat bir şeydi bu lise 2 de coğrafya dersinde izlemiştik ne hikmetse..

10 üzerinden 2-2.5 anca veririm ben..