21.09.2012

Sleeping Beauty [2011]


Sanat filmi yapmaya ne kadar meraklı bireyler olduk biz ya, bu arada aklıma gelmişken sanat filmi nedir?

Şimdi mesela kadınsındır ve bir film yapmak istersin. İçin böyle sanat ile dolmuştur, onu mutlaka bir şekilde göstermek istersin. Entelektüel görünme çabasında olursun ve öyle şeyler ortaya koymalısın ki, izleyen izleyici bunu anlamalı. Senin filmin üzerine çok derin yorumlar yaparak ‘’sanat nedir’’ durumuna kadar gelebilmeli. Bir dakika, sende hayal gücü yok mu? Cidden olmadı, o zaman senin sanat ve doğal olarak sinemadan anlamadığını belirtmemiz gerekiyor.

İşte gene böyle zamanlardan birinde, bir kız var. Hem okumaya hem de para kazanmaya çalışıyor. Filmimizin ana karakteri ta kendisi. Her türlü işi yapmaya alışık, fahişe de olabilir, prestijli restoranlarda masa da silebilir… Bir zaman sonra kendine çok farklı bir iş arayışına giriyor ve buluyor. Hemen söyleyeyim zaten çok büyük sır olarak kalmasına gerek yok. İlaç içiyor, uyuşuyor ve bütün gece hareketsiz olarak yatıyor. Bunun anlamını sanırım benim anlatmama gerek yok, zengin ve paralı müşterilerimiz vajinasından girmemek koşuluyla bütün istediklerini yapabiliyorlar. Sonra mı ne oluyor? Sanat filmimize sormaya devam edelim mi?

Son zamanlarda kadın ‘’ yönetmenler’’ yine kadın cinselliğini pervasızca sömürerek kendileri isimlendirdiği sanat filmleri yaratmaya çalışıyor. Senaryo ne kadar gereksiz, ne kadar anlamsız olursa o film sanat filmi olabiliyor. Onlar için filmi düşük ya da orta zekâlı (film zekası) olan insanların bir önemi yok, anlamasalar da olur ne de olsa onların sanat anlayışı yok, e bu filmi de anlamasalar çok bir şey değişmeyecek nasıl olsa…

Ben şöyleyim, sanat filmi diye bir şey yok. Kendinizi boşuna kandırıp, senaryosunun bile ne olduğu belli olmayan, sadece kadın cinselliğini ön plana koyarak, birçoğumuzun hemfikir olacağı ‘’ harika kadın estetiği’’ denen şeyi güya bir sanat olarak sayıp bunu gözümüzün içine sokma çabaları içinde geçen zavallı film. Bir anlam yüklemeye çalışmayın, çünkü bulamayacaksınız.

0 Yorum :