21.10.2010

50 First Dates [2004]

Anger Management, The Longest Yard, Nutty Profesor 2, gibi aşağı yukarı tür olarak birbirine benzeyen yapımların yönetmeni Peter Segal’ın Anger Management filminden sonra Adam Sandler ile ikinci buluşmasından ortaya çıkan 50 First Dates romantik komedi filmlerine ivme kazandıran son derece başarılı bir yapım. Filmin başarılı olma nedenlerinden en önemlisi şüphesiz ki işlediği konunun kendine özgü bir biçiminin olması.
Geçirdiği bir kaza sonucu beyninin bir bölümü hasar gören bir kız, ömrünün geri kalan günlerini hep o gün olarak yaşamaktadır ve uyandığında tekrar kaza yaptığı güne dönüp yaşadıklarını ve tanıştığı insanları hiç bir şekilde hatırlamamaktadır. İşte bu durumda olan bir kızı elde edebilmek için onu hergün kendinize tekrardan, en baştan aşık etmeniz gerekmektedir ve bu aşık etme görevini de filmimizin başrol oyuncusu Adam Sandler üstlenir aşık edeceği kız ise Drew Barrymore’dur. İşte böylesine ilginç bir konuya sahip olan film, işlenişindeki usta yönetmenlik manevraları sayesinde konusunun hakkını verip izleyiciye muhteşem bir 99 dakika yaşatıyor ve izleyicinin romantik komedi filmlerine bakışını da değiştiriyor.

The Wedding Singer filminden sonra ikinci kez birlikte kamera karşısına geçen Adam Sandler ve Drew Barrymore Mtv tarafından kimyaları uyuşan en uyumlu çift ödülünü alır. Filmin konusuna ve usta oyuncularına ek olarak çekim mekanları olarak Havaii adalarının tercih edilmesi izleyiciye görsel anlamda da muhteşem bir şölen sunuyor. Bu etkenler bir araya gelince de ortaya böylesine güzel, seyrine doyulmayan kaliteli bir film çıkıyor.
Filmin ilk olarak ismi 50 First Kisses olarak düşünülmesine rağmen Drew Barrymore’un Never Been Kissed filmi ile karıştırılacağı gerekçesi ile 50 First Dates olarak değiştiriliyor ancak film, Türkçeye ilk düşünülen orjina ismi ile yani 50 ilk Öpücük olarak çevriliyor.

Filmin müzikleri de ortama uygunluk açısından Reggie tarzında cover olarak yapılıyor ve filmde Bob Marley’den The Beach Boys’a kadar 30’un üzerinde sanatçının coverlanmş şarkıları duyuluyor ve bu sayede de mekan müzik bütünlüğü de sağlanmış oluyor.

3 Yapımcının elinden çıkan 50 First Dates filminin başarısının arkasında aslında filmin yazarı George Wings’in de payı oldukça büyük. Böylesine güzel düşünüp kurgulanmış bir filmi anlatırken filmin yazarını belirtmezsek ona çok büyük saygısızlık yapmış oluruz. Filmde bunun yanında Adam Sandler’in Saturday Night Live programından iş arkadaşı Rob Schenider’ın da yan rol ile filme komedi olarak çok şey kattığını da belirtmek istiyorum ki; kimyası son derece tutan Sandler - Schneider ikilisi bu filmden sonra The Longest Yard, I now Pronounce Chuck And Larry ve Grown Ups filmlerinde de beraber kamera karşısına geçtiler ve beyazperdeden önce Stand Up gösterilerinde boy gösteren ikili birbirini uzun yıllar tanımalarının avantajını da filmlerinde gösterdikleri başarılı performans ile kullandılar.

Filmde, aslında seven bir adamın sevdiği kişi için neler yapabileceğini izleyici net bir biçimde görüyor aslında filmin anlatmak istediği yada vurguladığı konu tam olarak böyle bir aşk ve aşkı uğruna herşeyi göze alan bir adam. Filmin başarılı olduğunun bir başka kanıtı ise hiç şüphesiz ki 75 milyon dolarlık bütçesine rağmen gişede elde ettiği 196 milyon dolarlık hasılattır bundan daha da önemlisi film, Adam Sandler’ın bu günlere gelmesindeki en önemli etkenlerden bir tanesidir.

0 Yorum :