28.10.2010

The Exdendables [2010]

The Expendables, muhteşem bir oyuncu kadrosu ve nefes kesen aksiyon sahneleri ile 2010 yılının aksiyon alanındaki en iyi filmlerinden.Yönetmenlik kariyerine 1978 yılında Paradise Alley filmi ile başlayan Stallone 2010 yılına kadar geçen 32 yıllık zaman içinde Rocky 2, Rocky 3, Rocky 4, Rocky Balboa, Staying Alive, Rambo ve son olarak da The Expendables filmi de dahil olmak üzere 8 filmde yönetmenlik koltuğunda oturmuş ve staying alive filmi hariç bu filmlerin hepsinde rol almıştır.

64 yaşındaki ünlü aktörün son filminde yaptıkları her ne kadar abartılı gibi gelse de bir aksiyon filmi için gerekli olan tüm öğelerin birlikte kullanılması sebebi ile göze batmayan bir performans sergilediğinin altını çizmek istiyorum, filmin oyuncu kadrosu Jason Statham, Mickey Rourke, Jet Li ve Rocky 4 filminin efsanevi rus boksörü Dolph Lundgren’i ve bu oyuncuların yanında ufak rollerde Arnold Schwarzenegger ve Bruce Willis’i izlemek mümkün. Oyuncular tek tek ele alındığında hepsinin meşhur olduğu ya da tanındığı filmler aksiyon filmleridir ve bu aksiyon oyuncularının bir araya yine bir aksiyon filminde gelmeleri, izleyiciye o film ile ilgili güzel bir ipucu verebilir.

Bir grup eğitimli paralı askerin güney Amerikalı bir diktatörü devirmelerini konu alan filmin çekimleri de Rio De Jenerio, New Orleans ve Los Angeles’da yapılmış ve 28 Mart 2009’da çekimleri başlayan The Expendables, 13 Ağustos 2010 tarihinde kuzey amerika’da gösterime girmiş. Box office’de 1. sıradan açılış yapan film 82 milyon dolarlık bütçe ile çekilmiş ve gişede 250 milyon dolarlık bir hasılata imza atmış.

Aksiyon filmi olmasının yanı sıra 20 adet film müziğine sahip olan yapım izleyenlere aksiyon başta olmak üzere dostluk aşk ve sevgi gibi konularda da sahneler sunuyor. Rambo filmlerini aratmayacak sahnelerle bezenmiş film ile ilgili yapabileceğim tek eleştiri sanıyorum Stallone olacaktır. Yaşının oldukça büyük olmasına rağmen hala insan gücünü zorlayan sahnelerde rol alması bir izleyici olarak benim gözümde filmin inandırıcılığını azaltan en önemli faktör. İğne ile şişirilmiş kasları ve botokslu yüzü de cabası. Bunun yerine De Niro’nun yaptığı gibi daha sakin rolleri seçmesi ya da kariyerine sadece yönetmen olarak devam etmesi daha mantıklı gibi gözüküyor.

Şu anda A Takımı ile kıyaslanan bir film olmasının yanında 2010 yılındaki en başarılı aksiyon filmleri içinde gösterilmesi, konu adına vasat olsa bile kaliteli oyuncular ve nefes kesen sahnelerin hatrına başarılı bir film olarak gösteriliyor ki bu düşünceye bir sinemasever olarak ben de katlıyorum. Yerine göre kan gölüne dönen sahnelerle bezenmiş filmi ben bir yetişkin filmi olarak düşünüyorum ve 13 yaşından küçük çocukların izlemesini doğru bulmuyoruum.

Rourke’nin de çok şey görmüş geçirmiş bir filozof tadında oynadığı rol, filmde beni benden alan başka bir konudur. 103 dakikalı bir film olan The Expendables aksiyon severlerin izlemesi gereken bir film...

0 Yorum :