6.10.2010

Clash Of The Titans [2010]

Clash of the Titans aslında 1981 yapımı aynı isimle gösterime girmiş bir filmin üstün teknoloji ile yeniden çekilmiş hali. Ancak filmin, 3 boyutlu bir sinemada izlenmediği taktirde kendisini çok fazla belli etmeyi başaramadığı da önemli bir gerçek. Ben filmi bilgisayarimda izlediğim için filmi diğer mitolojik filmlerden farklı bir yere koyamadım oysaki mitolojik konulara sahne olan her film gibi bu filmin de gösterime girmesini sabırsızlıkla bekledim. Ancak filmde beklediğimi bulamadim. Buna rağmen antik şehirlerdeki savaş sahneleri izleyiciyi o doneme götürmeye yetiyor.

Mitolojinin kültürümüze olan etkisi kesinlikle yadsınamaz bir gerçek. Örneğin samanyolu ya da Bosfor gibi kelimelerin kökeni hep mitolojik dönemdeki hikayelere dayanmıştır. Mitoloji ,kültürümüzü etkilediği gibi kültürümüzün vazgeçilmez birer parçası olan edebiyat müzlk resim ve sinemayı da etkilemiştir. Her zaman ilginç öykülere dayanan mitler, yönetmenlerin de fantastik boyutta vazgeçemediği bir bilim dalı olmuştur. Eninde sonunda her filmin ucu öyle ya da böyle mitolojiye dayanmıştır.

Her ne kadar gerçekliği tartışılsa da önemi yadsınamaz öykülerden oluşan ve insanların soylarını Zeus’a kadar dayandırmak istemelerinin bir çabası olarak ortaya çıkan mitler her bölgede farklılık gösterir. Buna sinema ya da edebiyat ta dahildir. İşte bu noktada sözü filmimize getirmek istiyorum. Her ne kadar insanlarla tanrıların arasındaki bir savaşı konu alsa da, Clash of the Titans aslında Perseus isimli yarı tanrı yarı insan olan bir adamın hayatını konu alıyor ancak bugüne kadar Perseus ile ilgili okuduğumuz kitaplardan çok çok farklı bir biçimde resmedilmesi film ile ilgili gözüme çarpan ilk eleştiri. Biraz Herkül’den biraz Achilles’ten alınarak yaratılmış Perseus bir mitoloji hayanı olan benim hiç hoşuma gitmedi. Bunun yanı sıra Tanrı savaşları olarak çevrilen türkçe ismi de filmin anlattığı konuyu hiçbir şekilde yansıtmıyor kaldı ki filmde anlatılan öykü insanlar ve tanrılar arasında geçen bir savaş. İnsanların tanrılara olan isyanı, ya da tanrılarla istedikleri an konuşabilmeleri onlarla iç içe yaşamaları antik çağ dönemindeki tanrı inancını da gözler önüne seriyor.

Film ilk olarak üç boyutlu olarak düşünülmediğinden gösterime giriş tarihi 26 Mart 2010 olarak açıklanmıştı ancak daha sonra yapımcıların aldığı ani bir kararla film 3 boyutlu olarak değiştirlmiş ve gösterimi 2 Nisan 2010 tarihine ertelenmiş. Warner Bros filmin yayın haklarını 1996 yılında satın almasına rağmen filmi 14 yıl sonra çekmesi ise bu film için sinema teknolojisinin yeteri kadar gelişmediği sonucuna bağlandı. Filmin başrollerinde Avatar ile yıldızı parlayan Sam Worthington, Ralph Finnes ve Liam Neeson’u görmek mümkün. Kaliteli oyuncuları bünyesinde barındırmasına ve 3 boyutlu olmasına rağmen beklentileri fazla karşılayamamış bir film olan Clash of the Titans muhteşem reklamları sayesinde 493 milyon dolarlık bir gişe hasılatına imza atmış bir yapım…

0 Yorum :