27.10.2010

Robin Hood [2010]

Sherwood ormanlarını mesken tutmuş, iyinin dostu kötünün düşmanı Robin Hood, hem edebiyata hem sinemaya oldukça büyük katkılar sağlamış bir karakterdir. Çoğu kitabında her zaman Nothingam şerifi ile girdiği mücadele anlatılırdı ve bu hikaye ok atılıktaki becerileri, iyi kalpli oluşu ile bezenirdi ancak kimse Robin Hood’un nasl Robin Hood olduğunu merak etmedi Ridley Scott dışında.

Bu kez Robin Hood karşımıza çok farklı bir şekilde, Robin Longstride olarak çıkıyor ve efsaneleşmiş konularının aksine Robin Longstire’ın Robin Hood olana kadar ki dönemi anlatılıyor ve Robin Hood filmlerine başka bir boyut kazandırılmış oluyor. Ridley Scott’un bakış açısından işlenen Robin Hood’u oynamak şüphesiz ki bu rollere yabancı olmayan ve birlikte bir çok projeye imza attığı Russell Crowe’e düşüyordu ve bu tarz tarihi rolleri oldukça başarılı bir biçimde oynayan aktör bu rolde de hayranlarını ve Scott’u hayal kırıklığına uğratmıyor. Zaten ok ile birkaç kez gördüğümüz Robin, ingiltere, Fransa savaşında kılıcı ile aktif rol alıyor ve ingiltereyi zaferden zafere koşturuyor. Robin Hood olmadan önce son derece sıradan ve iyi kalpli bir adam görüntüsü çizen Longstride, aslan yürekli Richard’ın yerine tahta geçen kardeşi John’un, Robin’i bir kanun kaçağı olarak ilan etmesinden sonra Nothingham ormanlarına dönüyor ve film bitiyor. İşte klasik Robin Hood filmleri, onun ormana girişi ile başladığı için bu film Robin Hood filmlerine farklı bir bakış açısı getiriyor.

Proje açıklandığında Crowe- Scott ikilisinden nasıl bir Robin Hood filmi çıkacağını çok merak ediyordum ancak ciddi bir tarihi araştırma ile yapıldığı çok belli olan film benim gözümde tam not aldı. Çünkü az öncede bahsettiğim gibi; anlatılan Robin Hood hikayesi bu hikayenin bambaşka bir yerinden başladığı için Robin Hood’un maceraları altında yapılmış filmlerden farklı bir yerde tutulmasını daha doğru buluyorum. İngiliz-Amerikan ortak yapımı olan Robin Hood, filmi her ne kadar biraz İngiliz gözünden anlatsa da yapılan araştırmalara güvenerek ve Robin Hood’un bir ingiliz karakteri olmasından dolayı bu anlatım şeklini yanlış bulmuyorum.

Gladiator, A Good Year, American Ganster ve Body Of Lies filmlerinden sonra 5. kez birlikte olan Ridley Scott ve Russell Crowe ikilisi bu filmden de oldukça güzel bir gişe hasılatı ile ayrılıyorlar. İngiltere’de 12 mayıs 2010 Amerika’da ise 14 mayıs tarihlerinde gösterime giren Robin Hood Box office’de iron man 2 filminde sonra 2. sıradan açılışı yaptı ve 155 miyon dolarlık çekim masraflarına rağmen gösterimden 310 milyon dolarlık bir gişe hasılatı ile kalktı ancak işin ekonomik boyutunu bir kenara bırakırsak bu film ile izleyiciler bambaşka bir Robin Hood izlediler ve sinema tarihine bambaşka bir Robin Hood filmi girmiş oldu bence önemli olan da budur...

0 Yorum :