22.08.2009

Inglourious Basterds [2009]


Vizyon filmlerinin büyük bir hayranı olduğum söylenemez. Genelde evimde, elimde o andaki tercihi içeceğim ve mikrodalgada patlatılmış mısırlarımla koltuğa yayıla yayıla film izlemektekten keyif alırım. Fakat Inglourious Basterds için durum farklı filmin teaserı yayınlandığında, yakın bir arkadaşım dönüp ‘gidioruz’ komutunu verdikten sonra nihayet bugün filmi izleme şansına kavuştum.

II. Dünya Savaşı Sırasında, Nazi işgali altındaki Fransa’da yaşayan ve ailesinin katliamına şahit olan Shosanna (Mélanie Laurent) ve Amerikan gizli servisi tarafından Fransa’ya gönderilen Teğmen Aldo Raine’in (Brad Pitt) başlarında olduğu ‘Soysuzlar Çetesi’ olarak bilinen Yahudi-Amerikalı bir grup askerin aynı amaç uğrunda yollarının kesişmesini konu alır. Bu amaç tabi ki Hitler ve yandaşlarını ortadan kaldırmaktır.

Konuyu kısaca özetledikten sonra gelelim filmde gözden kaçırılmaması gereken şeylere. Christoph Waltz’ın Hans Landa olarak performansı takdire şayan mutlaka görülmesi gerekir en azından şahsi fikrim bu yönde =) Bunun dışında film iki bucuk saat sürmesine rağmen bana biraz kısa geldi filmin içinde ‘Soysuzlar’ı gerektiğince göremedim iki taraflı bir hikaye işlemenin zorluğu bu olsa gerek. İnce espiriler ve zekice diyaloglardan bahsetmiyorum bile. Şayet bu film bir Tarantino filmiyse zaten beklenmesi gereken şeyler olduğunu düşünüorum. Filmin sonuna ise spoiler girmeden değinmek gerekirse beklenmedik bir son diyebiliriz doğruyu söylemek gerekirse pek hoşuma gitmedi ama 'savaşa bir de Quentin Tarantino'nun gözlerinden bakmalı.'

Son olarak şunu eklemek isterim; bütün filmi yüzümde pis bir sırıtışla izledim =) Sinema salonun çoğunluğu benimle aynı fikri paylaşmamış olsa bile azınlık bir grupla beraber son derece keyif aldığımıza inanıyorum. Başta da söylediğim gibi sinemada film izlemekten pek hoşlanmam ama Inglourious Basterds’ı dev ekranda izlemek ayrı bir güzellikti. Şiddetle ve hiddetle tavsiye ederim. Şu da garip bir olaydır ki film bitince canım birden ‘Pulp Fiction’ izlemek istedi =)

Bu filme 10/8.5 verirken Reservoir Dogs’u sollayarak Quentin amca’nın en sevdiğim 3. filmi koltuğuna oturduğunu da belirtmek isterim =)

Zeox

0 Yorum :