19.01.2010

Let The Right One In [2008]

Hayatımda anlam veremediğim ve milletin neden bu kadar beğendiği filmler listesinde 1 numara Fight Club filmidir.Bunun yanına daha bir sürü sıralayabilinecek film varken ve bu listeyi hazır unutmaya başlamışken yavaş yavaş, tekrar canlandı.Biraz bahsedelim,

Stockholm'de 1982 yılında geçen hikaye iki çocuk arasındaki sıradışı ilişkiyi anlatıyor. Alt sınıfın yaşadığı devasa binaların arasında bulunan karlar içinde bir parkta vakit geçiren Oskar, soğuktan etkilenmeyen, beyaz yüzlü ve gizemli Eli ile tanışır.

İki çocuk yakınlaşırken, fonda aynı mahallede çeşitli cinayetlerin işlendiğini görürüz. Uzun süredir vampir olan Eli'nin kan ihtiyacı babası tarafından giderilmektedir. Fakat zamanla Eli'nin durumu iki çocuğun da başını belaya sokar...

Nereden bahsetmem gerekiyor bilmiyorum, yada nelerden bahsetmem gerekiyor onuda bilmiyorum.Ortada kalan o kadar fazla nokta var ki, hani hangisinden başlayim?

Şimdi kızımız milleti kan ihtiyacı nedeniyle ısırıyor tamam burasını anladık.Daha sonralarda vampir olan kadına kediler saldırıyor.Tamam bunu buraya yazarak belki bilgisizliğimi ortaya koyuyorum ama kediler neden vampir olan birine aşırı şekilde saldırma isteği duyuyorlar?

2. olarak bahsedilmesi gereken, vampirlerin ışıkla arası yoktur tamam hadi anladım, ama neden ışık gördükleri anda bir anda alev alev yanmaya başlıyorlar, burayıda tam olarak anlamadım, bir açıklaması vardır mutlaka ama kaçan bir nokta daha.

Güzel sahne olarak bahsedilebilcek şeylerde yok değil.Kızın evinde, cocugun elini kesmesi ve kan kardeşi olucaz diye beklerken kızın akan kana gitmesi çok vurucu bir sanneydi benim açımdan.Hani filmin başından beri vampir bir kızla normal bir oğlanın arasındaki aşkın ilginç olması hikayeye karışıyor.Daha sonra böyle bir sahnede koyunca iş iyice ilginçleşiyor, burası güzeldi.

Filmin son sahnesinden bahsetmek bile istemiyorum.Hani zaten filmi sonu için izlersiniz, bırakın izleyin.Twilight tarzına yaklaşan bir film.IMDB notu olarak 10/8.1 i neresine aldı hayatta anlamam.IMDB'nin takılası değil, sadece bakılası bir liste olduğunu zaten baştan beri söylüyoruz ama bu biraz fazla kaçmış cidden.Sinemalarda su anda yada gelecek sanırsam, bilmiyorum tam olarak.

Notum 10/5..Böyle filme ancak böyle bir not.O kadar da övdüler...

UnjustLucifer

2 Yorum :

kibessa dedi ki...

Kedilerin, filmin 2. yarısında vampir olan kadına saldırması konusunda kendimce şöyle bir açıklama getirebilirim ki; kedilerin paranormal evrenle (özellikle cehennemle) bağlantılı oldukları uzun yıllardır inanılan bir olgudur. Mesela cadıların kara kedilerle olan ilişiği de bu sebepledir, bazı efsanelere göre kediler cehennemle dünya arasında bir çeşit bağlantı kurarlar.. Dolayısıyla kediler şeytani güçleri sezme yetisine sahip diye düşünülür.

kibessa dedi ki...

İkinci olarak şunu eklemek istiyorum: Filmde Eli için kan bulan adam Eli'nin babası olamaz fikrimce.. Neden olamaz? Çünkü Eli'nin bir vampir olduğunu ve yaşlanmadığını biliyoruz, "çok uzun zamandır 12 yaşındayım" cümlesini de zaten kendi ağzıyla kurmuştu. Dolayısıyla amcanın yaşı Eli'nin babası olmaya müsait değil. Bunun yanında Eli'ye karşı pısırık tavırları ve korkusu da bu fikri desteklemekte.. Eli'nin oğlanla görüşmesini kıskanması ise akıllarda Eli'nin aşığı olup olmadığı sorusunu canlandırıyor ki kıza olan yüksek bağlılığı da bence ancak bu şekilde açıklanabilir.