28.07.2010

Saw 2 [2005]

Anlatmaya sondan başlayacağım. Sondan dediysem yani son söyleyeceğim şeyi baştan söyleyeceğim. testere 2 bir düzine vahşet sahnesini akıllıca yazılmış bir senaryoya serpiştiren ve bunlardan prim yapmaya çalışan korkudan ziyade vahşet türüne yakın bir film. Halen izlemeenlerin öncelikle kabullenmeleri gereken bir gerçek bu... Şimdi testere 2'yi bu şekilde sevip bağrınıza basıp basamayacağınızı sorun kendinize. Cevabınız olumsuzsa aşağılarda bir yerde 2009 yapımı Uninvited/Davetsiz filminin kritiği var sizi o taraflara alalım.

Şimdi de cevabı olumlu olanlarla yolumuza devam edelim. Evet siz de muhtemelen bu dehşet dolu filme neden hayır diyemediğinizi düşünüyorsunuzdur. Utanmayın bunda bir sorun yok zamanında vizyona çıktığı zaman 382.799 kişi daha sizinle aynı kaderi paylaşmış. Kader mi? Hayır bu onların seçimiydi. En azından Jigsaw olsaydı böyle derdi. ve muhtemelen filme gidipte beğenmeyenler seçimlerinin cezasını çekti, tıpkı filmimizde onun yeri saptanamayan kilerinde uyanan 8 kişi gibi... Yok böyle geyik muhabbetleriyle hikayayeye giremeyeceğimi aklım kesti en iyisi baştan konuyu özetleyeyim size...

Korkunç ve dahiyane planları ile kurbanlarına hayatın değerini anlatmaya çalışan seri katil Jigsaw geri döndü. Yeni kurbanlar ve oyunlarla akıl almaz vahşetine devam ediyor. Kurbanları, yine, hayatlarının kıymetini anlayacak ve tutsaklıklarından kurtulmak için ipuçlarını birleştireceklerdir. Tehdit altında geçen saatlerin yeni konuğu dedektif eric Mathews’dur. Katili yakalamak gibi zor bir işi beceren dedektif bunun sadece oyunun parçası olduğunu anlayınca kendini vahşetin içinde bulur.

Emin olun filmdeki hiçbir karakterin yerinde olmak istemezsiniz! şimdilik söyleyebileceğim ilk şey bu çünkü film ne kadar dehşet o kadar bilet mantığıyla çekildiği için kan asla eksik olmuyor. Allah için hak yememek lazım kurgu süper ama maalesef çoğu vahşet sahnesi olmasa da olurmuş.Kendileri filmin başında yer alan ve hikayeyle alakası olmayan sadece izleyiciyi zum etmek için koyulan bir sahne. ama filmin içerdiği dehşetinden daha büyük bir sorunu var o da yapmaya çalıştığı anlamsız felsefe çünkü film boyunca yerinden bile kalkamayan bir adam insanlara geçmiş günahlarını telafi fırsatı verdiğini iddia ediyor. Hatta izleyen bazı diyaloglarda işin ilahlaştırma boyutuna kaçtığını apaçık görecek tıpkı fırın sahnesinde kasetten çıkan kayıtta söylenenler gibi.

Şimdi de kurguya değinelim. Aslında tek kelimeyle özetlenebilir; gayet iyi. Tabi bu iki kelime oldu ama napalım artık o kadar da olsun! bunun yanında bir grup ajan, polis (allah ne verdiyse) monitörlerden gördükleri kurbanların yerini öğrenmeye çalışıyor diğer yandan da o kiler tipi yerdekiler kurtulmaya çalışıyolar. Tabi bu kısımlar biraz modernleştirilmiş bir slasherı andırıyor. Burdan da iffetli olan çıkacak ama burdaki iffet başka anlamlardaki bir iffet!

Söylemek istediğim diğer bir şeyde efekt kullanımındaki cömertliğin filme katkılarının bayağı büyük olduğu. Bu açıdan testere 2 uğraşlara değen bir yapım olmuş. diğer yandan serinin eleştirmenler tarafından en çok çekiştirilen noktalarından biri de oyuncuları. Serinin hangi filmiyle iligili ne kadar kritik okursam okuyayım herkes oyunculuklar için berbat demiş. ancak buna katılmadım nedense... Filmi gerek orijinal dilinde gerese de dublajlı olarak izlemiş biri olarak filmdeki yan karakterlerin "en güzel ölen oyuncu olmak için " birbirleriyle yarıştıklarını gördüm. Sanki hepsi kendine örnek olarak scream'daki drew ablalarını örnek almış gibi ama illa filmde zayıf halka bulacaksam o da seve seve tobin bell olur! 93 dakika boyunca neredeyse oturduğu yerden kalamayan bu adamın zaten canlandırdığı karakter de o kadar sinir bozucu ki film boyunca ekrandan içeri girip anam, babam ve malatya adına üç defa ağzının ortasına çakmak geldi içimden! Ama farkındayım ki bu son kısım tam da bernden beklenebilecek eleştirilerdi.

Hani Candan Erçetin'in bir şarkısı vardır ve "... üzülürüz, seviiriz oyalama artık..." şeklinde devam eder ya işte testere 2'de tam o hesap gerçi film boyunca hep üzülüyoruz ama sonuçta bayağ bir oyalanıyoruz. Biraz da vahşete tahammülünüz varsa tamamdır, izleyin filmi.

10 üzerinden 7.5 olsun hadi!

0 Yorum :