13.01.2010

Dabbe 2 [2009]

Biraz da Türk filmlerinin çıkış yaptığı bu günlerde sinemada Türk filmi olmasından utandığım bir filmle karşı karşıyayız. Hasan Karacadağ’ın yönetmenim diye ortada gezmesi ve yetmiyormuş gibi filmin sitesinde filme yönelik yapılan sapkın ve sanat dışı yorumların gösterilmesi benim sanat anlayışıma hayli ters düşüyor. Hadi gelin başlayalım.

Korku filmleri güzeldir adrenalin arttırır, sağlıklı olduğu yanları vardır,en basitinden çok korksanız bile sonrasında geyiği döndüğünde gülersiniz ya da vay be yönetmen o sahneyi de ne çekmişti be dersiniz ve keyfinizi bulursunuz. Hani bu Dabbe ile başlayan Semum ile devam eden şimdi de Dabbe 2 ile şimdilik son bulan ( umarım gerçekten sonuncusu olur bu ) bu filmler triosunda hala anlayamadığım bir şey var ve o da bu filmlerin neden çekildiği. Bakınız korku filmi için milyonlarca öğe bulunabilir zira kalıplaşmış belli korku türleri olsa da her insanda enteresan bir korku türüne rastlanabilir. Her şeyi geçtim bu senaristin hayal gücü bile olur. Ancak belli ki dini öğeleri kullanıp zaten cambazın ipte oynaması gibi ince bir çizgide geçen inançlar dünyasının kuramlarında gezinip onları birer korku öğesine dönüştürüp adeta bir tayfunmuş gibi insanların üzerine sürmek hangi mantıkla hangi sanat bakış açısıyla açıklanabilir. Yetmezmiş gibi hadi özellikle inançlı kesimi inançlarını hedef alarak korkuttun bari amatör korkutma efektleri iyi kullan oyuncuları iyi seç senaryoyu iyi kurgula. Yani hangisinden geçer not aldı derseniz basitçe hiç biri.

Oyunculara gelecek olursak amatör ötesi amatörlük kokuyor. Korku sektörü zordur her oyuncunun harcı değildir inanın. Bir kere adamın yüzünden okunacak ya bu adam harbi kendi de korkuyor denebilecek. Adam kendi doğru dürüst korkmazken seyirciden korkması beklenebilir mi? Bağırmalar, çığırmalarla olacak iş olsa her gün biz de çekelim bir korku filmi o zaman.

Açıkçası söyleyecek çok sözüm var ama boşa da tüketmek istemiyorum cümlelerimi.İnanın değmez.Tek kelimeyle “ Gitmeyin !! “ paranıza yazık olur sonra. 1.5

Mert Şahin

1 Yorum :

Unknown dedi ki...

ben de dabbe 2 yi izledim ve efektler oyunculuklar bu günlerde izlediğim panda suratlı,uzun kirli saçlı uzakdoğu korku filmlerinden,ya da sahte amerikan filmlerinden çok daha iyiydi.kötü ve eksik yönleri de yok değildi tabi ama dabbe 2 hakkında yazdığın yorumlara katılmıyorum.semum hakkında ise biraz araştırırsan ispanya gibi korku sinemasında devleşmiş bir ülkede en iyi korku filmi ödülü kazandığını göreceksin.Kompleksli ve şartlı yaklaşımları bırakalım artık.