24.01.2010

Nine Miles Down [2009]

1 saat 22 dakika boyunca beyin fırtınası yapmak istermisiniz? Filmin konusu; afrikada çölün ortasında bir grup bilimadamı sondaj yapıyor.Herşey gayet güzel.Bu zamana kadar kimsenin yapmadığı bir şekilde 9 mil derine iniyorlar, zaten filmin adıda oradan geliyor.Buraya indikleri zaman birtakım kutlamalar felan yapılır, buraya kadar herşey güzel ama daha sonra bütün herkez ortadan kayboluyor...

Filmi izleyipte saçma sapan felan demeden önce bu yazıyı okuyun cidden.Film gerçekle hayal arasında gidip geliyor.Nasıl anlatılması gerekiyor? Hepimizin birtakım korkuları vardır değil mi? Gençken, küçükken başımıza gelen ve oluşan bazı çapalar vardır.İşte filmde bunların arasında ve gerçek arasında gidip geliyorsunuz.

İşte bu durumda aklımızda takılan korkuları açıklayamıyorsunuz.Aslında şu anda benim burada bunu anlatmaya çalışmam bile çok garip geliyor kendime.Filmi biraz dikkatli izlemeniz gerekiyor.İzlerken bir gerçek, bir sanal arasında gidip geliyor film.Siz öncelikle gerçekleri ve daha sonra hayal olan kısımları bir ayırmanız gerekiyor.Böylece film biraz daha anlaşılır olabilir.

Şöyle bir teori daha yazabilirim.Aslında filmin seyirciye göstermek istediği şeylerin hepsi gerçek ve bizim aklımızda olan herşey sanal diye bir yorumda getirilebilir.Sonuçta biliyorsunuz ki bilinçaltı sanal ve gerçek arasında ayrım yapamıyor.E siz ona hangi komutları verirseniz, oda ''emret sahip'' mantığıyla hareket edeceğinden sizin seçimleriniz doğrultusunda yaratacaktır yaşanılması isteneni.

Bunların dışında gayet güzel bir film olmuş.İşte benim istediğim film olgusu budur.İzledim, bitti ve halen düşünüyorum acaba neler oldu, nasıldı diye.Beynimizi zorlamamız istenmiş filmde ve adamlar amaçlarına ulaşmışlar.Biraz psikolojiye yada NLP bilim dalına meraklı olanlar bu filmi daha çok beğeneceklerdir, kesinlikle tavsiye ediyorum.Notum 10/8.. Gerçekten izlenip, üstünden düşünülmesi gereken bir film.

UnjustLucifer

1 Yorum :

kibessa dedi ki...

Filmin gerçeklik ve sanallık olgularına bakışını aynı şekilde çok beğenmiş olsam da, açıkcası sonuna kadar filmin neyi savunduğunu anlamıyor olmamız hani filmi anlamaya çalışan izleyici açısından ayıp olmuş diyebilirim. İzleyici film tarafından çok açık bir biçimde bir tarafa çekiliyor, sonra tam aksini savunarak izleyiciyi öteki tarafa çekiyor.. Seyirciyle bu şakilde dalga geçer tavrını onaylamadım.