15.01.2010

Yahşi Batı [2009]

Yine bir Cem Yılmaz filmi ve yine karşılanamayan beklentiler. Benim temelde ilk düşüncem Cem Yılmaz filmi çeken sanırım daha insaflı, daha insancıl yorumlar yapabilecek olduğumdur.

Bakınız bizi Cem Yılmaz’ın filmlerinde yanıltan en büyük olgu ondan beklentilerimiz. Cem Yılmaz’ın bizi güldürmesine öyle çok alıştık ki artık ondan sanıyorum ki kendi ile yarışıp kendini geçmesini bekliyoruz. “Cem Yılmaz” gözlüklerimizi çıkarıp biraz daha objektif baktığımızda ise iyi kurgulanmış diyebileceğim iyi bir konu çıkıyor ortaya. Dönemin Osmanlısı’ndan iki genç adamın Amerika macerası ve biz Türklerin Fizan’da da olsak kültürel mirasımızı hiç kaybetmeyişimiz enteresan şekilde işlenmiş. Benim hep filmlerde öğe olarak bulduğum Türklerin asla asimile edilemeyişi olgusu, hep aynı zamanda benim için bir komedi unsuru olmuştur ve filmde bundan da keyif aldım. Aralara sıkıştırılmış derinlemesine oynanan paslar gibi gelen espriler tüm oyuncuların iyi denebilecek ortalama performansı ile gole dönüştü.

Filmde özellikle bir Türk mantalitesinde işlenen o eski Western öğeleri çok hoşuma gitti. Salondaki poker oyunları olsun, Wanted yazıları olsun, kasabada yerde sürünerek giden toz yığını olsun, neredeyse tüm Western öğeler Türk tadında işlenmiş. Kolanın icadı olsun, Kızılderililer Türkler’den gelmiştir olsun hep komikalatif anlatımlar ve ince nükteler var filmde.
( Bir parantez Cola Turka reklamına. Filmde aşırı anlamsız kaçmış.Filmin içinde reklam izlemişsin gibi olan his hiç hoş olmuyor )

Oyunculuklar bölümüne Zafer Alagöz, Zafer Alagöz diyerek başlamak istiyorum. O ne muhteşem bir rol özümsemedir. Hayatımda saf Anadolu aksanıyla konuşan bir şerif izleyeceğim hiç aklıma gelmezdi. Her dediği kırıp geçiren ve bir o kadar da ustalık kokan Zafer Alagöz’ün performansı, bana kalırsa filmin tartışmasız en iyisi. Demet Evgar’a gelecek olursak, yani diyeceğim tek şey gelişimin sınırı yoktur. Düzgün fiziği, duruşu, ve ses tonuyla ve rolünü iyi kavramasıyla süper bir ikon olmuş gerçekten filmde. Tebrikler. Ozan Güven ve Cem Yılmaz için denecek söz yokken yine alakasızları oynayan Özkan Uğur için diyeceğim tek şey lütfen bir daha Cem Yılmaz filmlerinde oynama . Açıkçası GORA, AROG’tan sonra yine hayal kırıklığı.

Bitirirken izlenilesi bir film olduğu ama benden ancak 7.7’yi kurtarabildiğini belirtmek isterim. İyi seyirler.

Mert Şahin

2 Yorum :

Major dedi ki...

bu 7.7 on üzerinden mi?

Adsız dedi ki...

benim için öyle ama beğenenler için 7.7 üzerinden neden olmasın? :D