7.07.2010

Ejder Kapanı [2009]

''Nejat İşler nerede?''

Bir türlü açamadığım film izleme sezonunu açmak istedim.Hazır elde bir sürü izlenecek film varken, bende random bir seçip yaparak bunu seçtim.Bakalım türk işi aksiyon-polisiye filmi ne kadar iyi...

Çocuk tecavüzcülerini öldüren bir katilin izinde adalet kavramının sorgulandığı filmde, iki deneyimli dedektif Abbas ( Uğur Yücel ) ve ' Akrep ' Celal ( Kenan İmirzalıoğlu ) bir seri katilin peşine düşerler. Katilin kurbanları aftan yararlanıp çıkan sübyancılardır. Eldeki ipuçları askerden dönen Ensar'ı ( Nejat İşler ) işaret etmektedir.

Yukarıda konudan kısaca bahsettik.İşin içine sağ olsunlar birazda iyi polis-kötü polis davasınıda katmışlar ve değişik bir yapıt ortaya çıkmış.Şuradan başlamak gerek, öncelikle türk sineması nereye gidiyor tarzında bir kötülemeden ve aşağılamadan kaçınarak bahsetmek gerekiyor.Evet belki çok çok klasik bir senaryo var, herkez tarafından bilinen ama uğur yücel hoca bunu iyi niyet çerçevesinde sunmak istemiş.Polisiye bir filmden daha çok dram ve aksiyon ögelerini ön plana çıkartmaya çalışmış ve bence başarmış.İzlenilmeyecek kadar kötü değil gerçekten.Daha sonra ilerledikçe bir seri katil ortaya çıkıyor.Tam bu anda size filmin başında, ''Ejder kapanı'' yazısı çıkmadan önce dizilerde olduğu gibi kısa bir bölüm izliyorsunuz ve en azından bu sırada konunun nereye gitceğini anlıyorsunuz.

Seri katilin derdinin sadece sapıklar olduğunu ve onlar üzerinden mesaj vereceğini anlıyoruz.ama film hikayeyi sakin ,nakış gibi işleyerek verme yerine anlamsız bir aksiyon sevdasına kapılıyor.ve arabayla atlamalar zıplamalar başarılı olmadığı gibi bir de abes duruyor.polisle derdi olmadığı vurgulanan seri katilin takip sahnelerinde seyirciyi heyecanladırma gayreti de boşa çıkıyor.çünkü biliyoruz ki kahramanlarımız tehlikede değil hatta aslında sapıkları saymazsak kimse tehlikede değil.ama film ısrarla izleyicinin nefeslerini tutmasını istiyor.bunu senaryoyla olmadığını anlayınca da hızlı kurgu ve aksiyon yoluna başvuruyor.Film de bir sürpriz var ama bu sürprizden, seyirciden çok senarist ve uğur yücel etkilenmiş olmalı ki bunun dışında hiç bir zeka ürünü, yaratıcı, seyirciyi şaşırtan bir an yok filmde.

Filmden daha fazla bahsetmeye gerek yok, izleyin görün.Bahsedilmesi gereken başka yerler de var.Mesela, ben Celal'in neden çok değişik bir şiveyle konuşturulmak istendiğini anlamadım.Belkide benim kendi hatam olan bir ayrıntıdan bahsediyorum size ama çok gereksiz kaçmış.Acaba doğu kavramının da işin içine girmesinden dolayı olabilir mi diye düşündüm ilk anda ama askerliğini doğuda yapan herkez böyle bir şive edinecekse, o zaman işimiz var.

Filmin afişine bakarmısınız? Herkez güzel, seçkin bir oyuncu kadrosu var ama Nejat İşler nerede?Filmde onu kaç dakika görebildik.Başrolde oynayanları genelde afişe koyarsınız, filmin dikkat çekmesi için, yada sadece o oyuncuyu izlemek için filme gitmek isteyenler de olabilir, ama İşler'in filmde herhangi bir fonksiyonunu göremedim.Uğur Yücel evet iyiydi, Kenan bildiğimiz karizma rollerden birini iyi oynamıştı o kısımlara fazla bulaşmak istemiyorum.

Son olarak film hakkında çakma hollywood polisiyesi diye bahseden arkadaşlara sormak istiyorum.Siz son 5-6 yılda kaç tane özgün polisiye film izlediniz amerika yapımı olan? Hepsi birbirinin tekrarı, her 2 senede bir farklı oyuncuları oynatarak bizlere aynı hikayeyi farklı kurgulayarak defalarca yediren 1 numara oluyorda, sen Türk sineması olarak bu tarz bir girişimde bulunduğun zaman kopya ya da çakma olarak değerlendirebiliyorsun.Bende farkındayım bunun evet ama bunun üstünde fazla durmaya gerek yok.Uğur Yücel, okuduklarımdan yola çıkarak; aksiyon sahnelerini çekmek için farklı yönetmenlerle bile çalışmış, üstünde uğraşmış.

Notum 10/7 olur, izlemek istiyorsanız buyrun, türk işi olsun.

1 Yorum :

HayattanSıkıldıgımda dedi ki...

http://zorturkderki.blogspot.com/2010/06/ejder-kapan.html

Ben Nejat İşler'in çok az rol aldığı için filme baktım.Bence gayette iyi olmuş az rol alması.Puanımız aynı.Dediklerinede katılıyrum.Bir de katili hiç gizlememişler.Ben daha ilk cinayette anladım katili :D

Bu arada bir ricam olcak.

http://zorturkderki.blogspot.com/

blogunu Takip Edilen Bloglar bölümüne koyarsanız çok sevinirim.Bu aralar basketbol yazmaya başladım ama blogun asıl konusu film ve edebiyattır.