24.07.2009

The Curious Case of Benjamin Button [2008]


Bir Şaheser. Tam 166 dakikalık bir başyapıt. Bir Sinema değil de bir masal gibi. Eşsiz güzellikte bir sanat eseri. Harika, mükemmel bir görsel şölen.

İlginç bir giriş oldu ama bu film bu girişi hak ediyor efendim. Film 166 dakikanın 1 dakikasında bile sıkmadı diyemeyeceğim çünkü insanın severek yaptığı bir iş bile 166 dakika sürerse bir süre sonra bayar. Ama buna rağmen film mükemmel. Zaten David Fincher'ın elinin altından mükemmel olmayan bir şey çıktı mı şu ana kadar bilemeyeceğim.

Film David Fincher ile Brad Pitt'i 3. kez birleştiriyor. Se7en ve Fight Club'da da Yönetmen David Fincher, başrol Brad Pitt'indi. Ayrıca filmimizin diğer başrolü Güzeller Güzeli, Oscar'lı aktris Cate Blanchett. Açıkçası Cate'te Pitt'te mükemmel oynuyorlar ama Brad Pitt'i hakikaten ayrı bir yere koymak lazım. Yavaş yavaş Aktörlük kariyerinin ikinci yarısına geçen Brad bu filmle adeta level atlamış. Zaten bu yüzden Oscar'a aday oldu ama Sean Penn'e kaptırdı ödülü. Film genel olarak 13 dalda Oscar'a aday ama sadece 3 dalda kazanabildi. Slumdog Millionaire -izlemedim bu filmi de en kısa zamanda izleyeceğim- bütün Oscar'ları süpürünce filmimiz sadece En iyi Sanat Yönetmeni, En iyi Görsel Efekt ve En iyi Makyaj dalında ödül aldı.

Filmin konusu kısaca şöyle; 1. Dünya Savaşı'nda oğlunu kaybeden bir baba, Savaşta kaybedilenlerin geri gelmesi adına bir umutla tersine işleyen bir saat yapar. Bu babayla alakası olmayan bir çocuk tam da savaşın bittiği gün doğar bir başka yerde. Fakat çocuk yaşlı bir adam olarak doğmuştur ve ölümü bebek olduğunda gelecektir. Bu adamın tuhaf hikayesi, aşk hayatı vesaireyi izliyoruz film boyunca.

1918 den günümüze kadar hikaye kademe kademe aktarılıyor. Aslında Daisy'nin (Cate Blanchett) kızı Caroline, Annesine ölüm döşeğindeyken bir hastanede Benjamin Button'ın günlüğünü okuyor. Bizlerde bu anıları canlı olarak yaşıyoruz Caroline okudukça. Detaylara büyük önem verilmiş. Her dönem kendine özgü mükemmel anlatılmış ve Makyajlarda gerçekten mükemmel.

Ben bu filmi bu kadar geç izlediğim için çok üzgünüm. Hala izlemeyen varsa ölmeden önce izlemeniz gereken bir film diyorum. 10/9

0 Yorum :