11.07.2009

Osmanlı Cumhuriyeti [2008]

Öncelikle sağlam bir oyuncu kadrosu var. Ve tabii ki senaryo mükemmel. Daha doğrusu Fikir mükemmel. Ülkemizdeki ilk "Eskiden şöyle olsaydı şimdi nasıl olurduk?" filmi diyebiliriz. Yani buna en yakın film olsa olsa yine Gani Müjde'nin 'Kahpe Bizans' ı olur.

Filmin konusu Atatürk'ün hiç lider olmaması ve Kurtuluş Savaşı'nın yapılmaması sonrası Osmanlı Cumhuriyeti'nin günümüze kadar süre gelmesi ve günümüzdeki Osmanlı Cumhuriyeti'nin nasıl olduğu üzerine. Gerçekten güzel bir senaryo ama filmi izleyince senaryonun daha iyi harmanlanabileceğini anlıyorsunuz. Gani Müjde daha iyisini yapabilirdi diyor insan.

Filmin fragmanını izleyince, çok komik bir film havası veriyor insana. Öyle değil. Hatta fragmanda gösterilenlerden başka komik tek bir sahne yok. Film biraz tarih, biraz aşk, biraz dram, biraz aksiyon hatta biraz da bilimkurgu. Tamam abartıyorum belki ama bunların hepsi harmanlanmış ve izleyicinin önüne konmuş. Sağlam oyuncu tayfası ve ayrıntılara dikkat edilmesi de filmi kurtaran bir diğer önemli özellik. Oyunculuklara sonra değineceğim, ayrıntı kısmını da filmi izleyince anlayacaksınız. Misal; araba plakalarında 'tr' yerine 'os' yazıyor.

Gelelim oyunculuklara.. Herhalde benim için tek hayal kırıklığı Vildan Atasever. Çok soğuk ve sönük oynamış. Adınız Vildan Atasever olunca insan daha iyisini bekliyor. En iyi oynayan iki isimden biri Sümer Tilmaç. Rolüyle bire bir bir insan zaten bana kalırsa. Padişahın yadigarı, harbi adam. Ama en iyi oynayan isim derseniz kesinlikle Ata Demirer derim. Onu hep komedi türünde görmeye alıştık ama bize bu filmde gerektiğinde ağlatacağını gerektiğinde tüyleri diken diken edeceğini de gösteriyor. Özetle mükemmel bir potansiyeli var ve ilerleyen yıllarda bu yüzü daha çok göreceğiz beyazperdede diye düşünüyorum.

Komedi filmi diye izlemeyin, beklentilerinizi de yüksek tutmayın. Gani Müjde keyifli bir film yapmış. Boş vaktiniz olursa rahatlıkla bu filme harcayabilirsiniz. Başı ve sonu ayrı bir güzel. Yer yer insanın milliyetçi duygularını da kabartıyor. Yine de bu fikirden çok daha iyi bir film çıkabilirdi. 10/6

Ha unutmadan, gülmek istiyorsanız, bir yerlerden filmin kamera arkasını bulup izleyin. Ben şahsen yarıldım izlerken...

Beercholic

0 Yorum :