9.07.2009

The Memory of a Killer [2003]



Belçika yapımı olan bir film, hollywood yapımı olan filmlerden ayırmak gerçekten baya zor.Bu film için konusursak, hollywood yapımı filmler seviyesine çıkmış bir yapım diyebiliriz, hemde baya kısıtlı bir bütçe ile.

Başroldeki jan Decleir -kendisini hiç tanımıyorum- gerçekten iyi bir iş çıkartmış ve filmi oluşturan diğer oyuncular içinse, gerçekten kendini kurtaranlar var ve filmin içinde kaybolanlar var diyebilirim.Film gerçekten güzel olmuş ve bazı oyuncu performanslarınıda otomatik olarak yükseltmiş.

Mekanlar, kamera açıları gerçekten güzel ayarlanmış ve bu taraftan bir sorun yaşamıyorsunuz.Hatta biraz daha ileri gidip profesyonelce yapılmış bile diyebilirim.

Asıl davaya gelicek olursak, baş karakterimiz alzaimer hastası ve zaman zaman hafıza kaybı yaşıyor doğal olarak.Koluna yada resimlerin kenarına yazdığı notlarla işini devam ettirmeye çalışan bir seri katil.İşte tam bu noktada aklımıza ne geliyor? Sizleri duydum sanki, Memento. Hemen 2 filmi yanyana koyalım kısaca.Memento daha çok izleyiciyle alay eder gibi bir senaryosu vardı hatırlarsanız.Birbirini tutmayan ipuçları, senaryo, flashbackler tam bir karmaşa içindeydi -yanlış anlaşılmasın taş gibi film- Burada ise izleyicin sadece kafasında soru işaretleri yaratmak için kullanılmış bu hastalık ve senaryoya bağlı kalınmış.Dahası, biraz gerçeklerle bağlantılı kalmış bizim filmimiz.Mementoyu izledikten sonra yok artık canım hadi bu kadar mı diyen izleyici bu film için aynı şeyleri söyleyemez.

Tamam kabul etmek zorundayım ki normal hırsız-polis filmlerinden farklı değil filmimiz.Zaman zaman eğlendiren sahneler de içeriyor ve en azından uzunluğu böyle örtmeye çalışmışlar biraz.Hazır başlamışken film hakkında devam edelim.Biraz uzun kaçmış sanki ve sonlara doğru ne yazık ki vereceğim notu düşüren sahneleri izlemek beni üzdü.

Şimdi birazcık spoiler eşliğine, yazının sok kısımlarında buna değinelim.Dikkat bundan sorası film için baya birli içerecektir.

Şimdi, katilimizin yakalanmasına kadar olay mükemmel, ama yakalandıktan sonrası ve olanlar inanılmaz olağan.Hani bundan önce belki 30-40 kere izlediğim bir sahne ve kalitenin içine etmiş.Mesela alternatif sonlar düşünülebilir ama yakalanan katilimizin tekrar kaçması ve ondan sonra kendini keskin nişancıların önüne atmasına kadar giden sahneler o kadar gereksiz olmuş ki.Yakalanma kısmını biraz daha uzatarak bu kadar yüksek potansiyalli bir filmi daha güzel bitirebilirlermiş.O yakalanma sahnesi gerçekleştiğinde bitmesine daha 33 dakika vardı ve o 33 dakka beni bende aldı.Hadi son sahneleri çıkartırsak toplam olarak 20 dakkasını sırf yapalım gitsin mantalitesiyle olmuş hissi veriyor.

Sonuç: IMDB den 7.5 alacak kadar güzel bir film değil bence kaldı ki sonları için, senaryodaki gereksiz ayrıntılar ve ufak tefek film hataları için 10/7 olarak verebilirim.Çok çok yüksek potansiyalli bir filmin içine edilmiş ama genede izlemenizi tavsiye ediyorum.Güzel zaman geçirten bir aksiyon filmi.

0 Yorum :